Kampeerboeren hekelen VVD

De Stichting Vrije Recreatie (SVR) reageert verontwaardigd op het verwijt van de VVD in Coevorden dat kleine recreatiebedrijven vaak onprofessioneel opereren.

De Stichting Vrije Recreatie (SVR) reageert verontwaardigd op het verwijt van de VVD in Coevorden dat kleine recreatiebedrijven vaak onprofessioneel opereren.

Deze uitspraak van VVD-raadslid Irma IJdens is de bij de SVR aangesloten kampeerboeren in het verkeerde keelgat geschoten. ,,Een onbegrijpelijke conclusie, want deze staat haaks op de ervaringen van vele duizenden recreanten die jaarlijks juist de boer opzoeken om daar hun vakantie te vieren. Vakantie bij een gastvrije SVR-boer en -boerin, hun gastheer en gastvrouw'', stelt de SVR.

Wildgroei

IJdens constateerde onlangs dat dankzij subsidies van de provincie er heel wat bed&breakfasts en boerencampings zijn opgericht. Een ‘enorme wildgroei' aan kleine bedrijfjes, die het runnen van een toeristische onderneming niet als kerntaak hebben, maar opereren onder het motto ‘leuk voor erbij'. ,,Veelal zijn deze bedrijven alleen geopend wanneer het de ondernemer uitkomt'', oordeelt IJdens. Echte commerciële bedrijven ondervinden concurrentie van al die kleine recreatieondernemers en moeten soms de deuren sluiten, stelt het Coevorder raadslid.

De VVD kwam met deze kritiek naar aanleiding van een voorstel kleine recreatieondernemers te leren gastvrijer te zijn. ,,Gastvrijheid en gastgericht werken is een vak op zich. Iets wat je er niet zo maar bij doet, maar wat continu aandacht vergt. Hiervoor moet je opgeleid zijn of er op zijn minst gevoel voor hebben'', zegt IJdens.

Gastvrijheid

De SVR deelt deze conclusie. ,,Gastvrijheid leer je niet, gastvrijheid is je aangeboren'', vindt secretaris Leo Kloosterman van de SVR. De organisatie, waarbij tweeduizend kampeerboeren zijn aangesloten, voelt zich niet aangesproken door de kritiek. De SVR stelt geheel op eigen kracht te zijn uitgegroeid tot de grootste organisatie op het gebied van kleinschalige recreatie, waar rust, ruimte en betaalbaarheid hoog in het vaandel staan. ,,Gastvrijheid is een vanzelfsprekendheid. Laat onze recreanten maar spreken'', zegt SVR-voorzitter Corine van Mill.

IJdens stelt dat de VVD alleen kritiek heeft op bedrijven die met veel subsidiegeld in de recreatiesector zijn gestapt. ,,Met normale commerciële bedrijven hebben we totaal geen moeite. De SVR doet het over de gehele linie juist hartstikke goed. Het gaat ons echt om de bedrijven die toerisme en recreatie er maar een beetje bij doen. Om die met extra subsidie te helpen gastvrijer te zijn, dat gaat ons echt te ver.”

Nieuws

Meest gelezen

menu