Kan groot onderhoud de afgekeurde bruggen in Havelte en Lheebroek redden? Vijf bruggen in Westerveld voldoen niet aan eisen

De afgekeurde brug aan de Ossenweideweg bij Havelte.

De afgekeurde brug aan de Ossenweideweg bij Havelte. Google Streetview.

Vijf van de zeven betonbruggen in de gemeente Westerveld voldoen niet aan de wettelijke eisen. Dat blijkt uit recent onderzoek. Voor de bruggen gelden nu beperkingen voor wat betreft de toegestane belasting.

Tegelkijkertijd heeft de gemeente besloten om de eerder al afgekeurde bruggen aan de Osseweidenweg in Havelte en ’n Achterenkamp in Lheebroek nader te onderzoeken. Bekeken wordt of groot onderhoud de moeite waard is om de levensduur van de oeververbindingen te verlengen.

De brug ‘n Achterenkamp is tijdelijk afgesloten geweest voor gemotoriseerd vervoer. In mei 2022 is er in samenwerking met defensie een tijdelijke noodbrug geplaatst over de bestaande brug. De brug aan de Osseweidenweg heeft een gewichtsbeperking gekregen van maximaal 20 ton, zwaarder verkeer wordt omgeleid.

Beperkingen

Het afgelopen jaar zijn alle betonbruggen in de gemeente Westerveld onderzocht. Vijf bruggen voldoen niet aan de wettelijke eisen. Om de veiligheid te waarborgen, gelden volgende maatregelen:

  • Brug Dwingelerdijk te Dwingeloo over de Dwingeler stroom: max 35 ton belasting
  • Brug Reestweg, over de Oude Vaart te Uffelte: max. 30 ton belasting
  • Brug Wapseveenselandenweg te Wapse over de Wapserveense Aa: max. 20 ton belasting
  • Brug Heuringsweg te Wapse over de Wapserveense Aa: max. 25 ton belasting
  • Brug Koningsschut te Wittelte: afgesloten voor gemotoriseerd verkeer
  • De gewichtsbeperkende maatregelen en de omleiding bij de Osseweidenweg worden aangegeven door middel van borden.