Kandidaat Statenlid Forum voor Democratie Drenthe promoot inmiddels zelf antisemitische complottheorieën

Daniël Osseweijer onder de loep bij Nieuwscheckers

Daniël Osseweijer onder de loep bij Nieuwscheckers DVHN

Kandidaat Statenlid voor Forum voor Democratie in Drenthe Daniël Osseweijer promoot antisemitische complottheorieën op Twitter. Osseweijer raakte eind 2021, toen als Statenlid in Groningen, al eens in opspraak door zijn Twittergedrag.

Osseweijer schilderde op Twitter de afgelopen maanden de Russische revolutie af als een Joods complot, maakte reclame voor een antisemitisch boek en prees een Twitteraccount aan van iemand die Jodenhaat verspreidt.

Dat blijkt uit deze week gepubliceerd onderzoek van Nieuwscheckers , de feitencheckredactie van de universiteit van Leiden, onder leiding van Peter Burger en Alexander Pleijter. Burger is expert op het gebied van desinformatie en factchecking en onderzoekt al jaren berichten die leden van Forum voor Democratie op Twitter plaatsen.

Politicus linkt naar extreemrechts Metapedia

Antisemitische en extreemrechtse types krijgen via Kamerleden en Statenleden van deze extreemrechtse politieke partij een nog groter podium, bleek al eerder uit onderzoek. DVHN publiceerde in november 2021 een verhaal waarin bleek dat ook Osseweijer zich hier schuldig aan maakt. Hij beperkte zich altijd tot het retweeten van antisemitische accounts. Hij plaatste niet hun antisemitische boodschappen door, maar daar is duidelijk verandering in gekomen.

In november vorig jaar plaatste Osseweijer zelf ook antisemitische berichten. Zo presenteerde hij onder meer het communisme als een project van Joodse origine, inclusief een link naar Metapedia, de extreemrechtse variant van Wikipedia.

‘Een helder boekje’ vol antisemitisme

Het communisme aanwijzen als een project van Joodse origine, is een complottheorie die bekend staat als het judeo-bolsjewisme, zo legt onderzoeker Burger in het artikel uit.

In januari maakte Osseweijer reclame voor het boek A History of Central Banking and the Enslavement of Mankind , geschreven door de Zuid-Afrikaanse ex-bankier, antisemiet en Holocaust-ontkenner Stephen Goodson. Een ‘helder boekje’ volgens het kandidaat Statenlid.

Een boek ‘vol niet te missen antisemitisme’, verduidelijkt Burger, met onder meer de bewering dat Joden kinderen slachten voor rituele doeleinden. ,,Het boek van Goodson is een geschrift dat eeuwenoude antisemitische complottheorieën bevat’’, zegt Nationaal Coördinator Antisemitisme Bestrijding Eddo Verdoner in het verhaal van Nieuwscheckers. ,,Een podium geven aan dit soort boeken is levensgevaarlijk. Dat heeft de geschiedenis ons meermaals bewezen’’

‘Het dubbele aantal volgers’ voor een antisemitisch Twitteraccount

Osseweijer prijst ook nog een Twitteraar aan bij zijn volgers. Dat is een vrouw die onder meer antisemitische fakeberichten publiceert. Zij zou ‘het dubbele aantal volgers’ verdienen.

Osseweijer staat op plek twee op de kandidatenlijst voor de Provinciale Staten in Drenthe en op plek veertien op de lijst voor Groningen. DVHN heeft hem vergeefs om een reactie gevraagd. Eind 2021 zei Osseweijer dat hij ‘verre van’ labels als extreemrechts en antisemitisch wilde blijven.

In dit artikel worden niet de screenshots van de tweets van Osseweijer gepubliceerd. De redactie heeft wel alle feiten uit het verhaal van Nieuwscheckers zelf gecontroleerd.