Kandidaat-raadslid Emmen snapt twijfel over haar verhaal ('Maar het is me wel overkomen')

Ugbaad Kilincci, op deze foto met politica Lutz Jacobi

Op social media is twijfel ontstaan over de lezing van kandidaat-raadslid Ugbaad Kilincci in Emmen, afgelopen weekend. Ze maakte melding van scheldwoorden en beledigingen.

Aanleiding voor het wantrouwen op internet is een filmpje in het NOS-journaal van september vorig jaar waarin ze ook vertelt over discriminerende en beledigende opmerkingen.

Op Twitter noemt men het opvallend dat het kandidaat-raadslid van de PvdA in relatief korte tijd twee keer het nieuws haalt, zonder met bewijs te komen. ,,Klopt dit wel’’, vraagt een aantal mensen zich af.

‘Het is me helaas wel overkomen’

Ugbaad Kilincci zegt zich deze gedachtegang wel voor te kunnen stellen, maar betreurt het beeld dat ze zaken verzonnen zou hebben. ,,Het is me helaas wel overkomen’’, stelt ze. ,,Probleem is echter om bewijs te kunnen leveren. Iemand roept iets en is dan weer weg. Dan moeten er al toevallig camera’s aanwezig zijn.’’ Het is ook de reden dat ze geen aangifte doet.

Kilincci, geboren in Somalië, onderbrak zaterdag het campagnevoeren in het centrum van Emmen, omdat racistische uitspraken haar te veel werden. Ze staat twaalfde op de PvdA-lijst.

‘Onderwerp bespreekbaar maken’

Dat het kandidaat-raadslid vorig jaar september een soortgelijk verhaal deed in het NOS-Journaal noemt ze toeval. ,,Ik ben toentertijd benaderd door de NOS om mijn ervaringen te vertellen in het kader van een Europees onderzoek naar de discriminatie van moslims. Ik heb daar aan meegewerkt om het onderwerp bespreekbaar te maken. Er rust nog steeds een soort taboe op.’’

Dat ze afgelopen weekend opnieuw het nieuws haalde, is volgens haar een samenloop der dingen. Ze wil nadrukkelijk niet in de slachtofferrol kruipen. ,,Het was een heel nare ervaring, maar er gebeuren gelukkig ook heel veel positieve dingen. Onder afgelopen weekend heb ik een streep getrokken. We gaan morgen gewoon door met de campagne.’’

Nieuws

menu