Kandidaat-raadslid Emmer PvdA in tranen na racistische beledigingen

Ugbaad Kilincci kreeg zaterdag tijdens het campagnevoeren in Emmen racistische beledigingen naar haar hoofd geslingerd.

Het Emmer kandidaat-raadslid Ugbaad Kilincci is zaterdag meermaals ernstig beledigd tijdens een middagje campagne voeren in het Emmer centrum. De geboren Somalische werd onder meer uitgescholden voor zwarte aap en kopvoddenmongool.

Ook werd haar duidelijk gemaakt dat ze maar ‘op moest donderen’ naar Afrika. ,,Ik ben steeds vriendelijk gebleven. Zei tegen deze mensen dat ik het niet met hen eens was en wenste ze vervolgens nog een fijne dag. Maar op een gegeven moment schoten woorden mij te kort en ben ik naar huis gegaan’’, zegt de Emmense.

Wethouder is woedend

De Emmer PvdA-wethouder Bouke Arends is woedend. ,,Het is ongelooflijk dat het zover is gekomen in ons land, in onze gemeente. Dit heb ik werkelijk nog nooit meegemaakt, afschuwelijk gewoon.’’ Volgens Arends werd Kilincci door meerdere mensen los van elkaar uitgescholden.

Zelf kreeg hij dit niet mee. ,,Opeens stond Ugbaad met tranen in de ogen naast me. En niet van de kou, want daar kan ze goed tegen. Maar die scheldpartijen, die vond ze te confronterend. En dat kan ik me heel goed voorstellen.’’

Ugbaad Kilincci werd geboren in Somalië en was een jaar oud toen ze naar Nederland kwam. Ze spreekt vloeiend Nederlands, heeft een bruine huidskleur en draagt een hoofddoek. Als vrijwilligster zette ze zich onder meer in voor haar eigen wijk Emmerhout, voor het vrouwenwerk, voor jongeren en voor minderheden.

Dit jaar staat ze voor het eerst op een kandidatenlijst voor haar partij, de PvdA. Ze staat op plek 12 van de Emmer PvdA-lijst.

Vaker met discriminatie te maken

Kilincci zegt veel vaker met discriminatie te maken te hebben. ,,Als ik in de trein zit, hoor ik wel eens: ‘Kijk, daar heb je weer zo iemand die geen Nederlands spreekt’."

,,Ook gaan mensen er voetstoots van uit dat ik tegen Zwarte Piet ben en dat ik Nederland tradities wil afpakken. Hoe komen ze er in vredesnaam bij? Ik wil helemaal niemand iets afpakken. Nederland en de rest van de wereld een stukje mooier maken, dat is wat ik het allerliefste wil.’’

Als de Emmense gediscrimineerd wordt, dan heeft dat in haar beleving vaker te maken met het dragen van een hoofddoek dan met haar huidskleur. ,,Uitlatingen van bepaalde partijen wakkeren dit ook aan. Steeds wordt het dragen van een hoofddoek in één adem genoemd met het onderdrukken van vrouwen. Maar het zijn juist de mensen die dat zeggen die mij onderdrukken. Want zij geven mij het gevoel dat ik niet mag zijn zoals ik wil.’’

Het uitschelden van Kilincci tijdens de Emmer PvdA-campagne gebeurde in de Noorderstraat, in het zogeheten Oude Centrum. Wethouder Arends zegt grote bewondering voor de geboren Somalische te hebben en kondigt aan bij de verkiezingen op haar te gaan stemmen. Kilincci vindt dit fijn. ,,Het voelt heel prettig dat Bouke mij op deze manier een hart onder de riem steekt. Het ontroert mij ook.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu