Kankerpatiëntjes vergeten een dag dat ze ziek zijn (+video)

Corine de Groot (13) uit Bovensmilde in de schiettent. FOTO JASPAR MOULIJN

Hoewel Buienradar weinig hoop gaf, lieten bezoekers van de circuitdag van stichting Against Cancer zich woensdag niet afschrikken door een regenbui, of twee.

,,Die regen geeft eigenlijk wel een intiem sfeertje”, zegt de oma van de 7-jarige Eppo terwijl ze zich bij de politievijver in een feloranje reddingsvest wurmt. Samen met zijn moeder, broertje Wybe en opa en oma is Eppo vanochtend vroeg vanuit het Gelderse Oosterbeek vertrokken. ,,Ze hebben hier weken naar uitgekeken”, vertelt moeder Jeske. ,,In slaap komen ging lastig gisteren.”

Laseren, chemo en bestraling

Het evenement is bedoeld om families van kinderen met kanker in de watten te leggen. Eppo heeft oogkanker en kreeg toen hij tien maanden oud was al zijn eerste chemo. ,,Hij heeft het volle pakket gehad. Laseren, chemo en bestraling”, zegt Jeske. De situatie is nu stabiel maar door een genetische afwijking heeft Eppo een verhoogde de kans op bot-, huid-, en longkanker. Daarom heeft hij elk half jaar een controle.

Enthousiast springt hij de politieboot in. Het gezin vaart een paar rondjes mee met een echte politieman, wat het allemaal extra spannend maakt. Bij het uitstappen kijkt Eppo een beetje beteutert. ,,Ik kon niet alles goed zien.” Hij heeft een kunstoog en in zijn andere oog beperkt zicht. Een extra rondje, waarbij hij andersom in de boot zit en dus meer kan zien, hoeft echter niet. Er staat nog zóveel meer op het programma. ,,Zullen we gaan schieten?”

Pang! Pang! Pang! Pang!

In de schiettent van Defensie krijgt de 13-jarige Corine uit Bovensmilde, die leukemie had en in een onderhoudsfase met chemotherapie zit, instructies van een militair. ,,Richt het rode puntje maar op het bord.” Ze haalt de trekker over. Pang pang pang pang, knalt het razendsnel achter elkaar. De hulzen vallen op de grond om haar heen. ,,Dit is superleuk, wanneer krijg je nou de kans om te mogen schieten met een écht geweer?” zegt ze trots na afloop.

Hoe droger de baan, hoe sneller de auto’s

Na een ochtend vol stortbuien, breekt ’s middags de zon door. En dat komt Eppo goed uit, want hij is van plan een rondje op het circuit te racen. Hoe droger de baan, hoe sneller de auto’s kunnen. Hij stapt samen met Jeske en Wybe in een zwarte Mercedes en rijdt twee rondes. Met een brede glimlach stapt hij daarna uit. ,,Dit was echt wel het leukst want dit ging heel hard!” Jeske kijkt tevreden toe. ,,Nu hij wat ouder is, beseft hij steeds vaker wat hij heeft. Een dag als deze is een beetje dubbel, maar ik zie dat hij geniet en dat is het allermooiste.”

Nieuws

menu