Kanon buldert in vestingstad Coevorden. Schutterij van Koeverden herdenkt ontzet van Coevorden en bekrachtigt benoeming burgemeester tot opperbevelhebber

Burgemeester Renze Bergsma assisteerde het Exercitie Peloton Bourtange en de Schutterij van Koeverden. Foto: Herman Woltersom

Het Exercitie Peloton Bourtange en de Schutterij van Koeverden hebben donderdag om 14.00 uur enkele schoten gelost met het kanon bij Kasteel Coevorden.
Lees meer over
Coevorden

Hiermee werd herdacht dat op 30 december 1672 de bisschop van Münster en diens troepen uit Coevorden werden verdreven; door een list van schoolmeester en koster Meindert van der Thijnen en met behulp van de troepen van luitenant-generaal Carl von Rabenhaupt.

,,Wij willen jaarlijks op 30 december met een kanonschot stil staan bij de bevrijding van Coevorden in 1672, maar ook in het weekend dat het dichtst in de buurt komt van 12 juli zal het kanon bij het kasteel bulderen”, zei Herman Woltersom van Stichting Garnizoensstad Vesting Coevorden.

,,Tevens is het voor ons het startschot voor veel activiteiten in het kader van het 350-jarig ontzet in 2022, met als hoogtepunt de Slag om Coevorden in het laatste weekend van augustus.”

Opperbevelhebber Schutterij van Koeverden

Met het kanonschot, en de overhandiging van een oorkonde, werd bovendien de benoeming van burgemeester Renze Bergsma tot opperbevelhebber van de Schutterij van Koeverden – onlosmakelijk verbonden met de benoeming tot burgemeester van Coevorden – bekrachtigd.

Nieuws

menu