Kanovaren, skiën, klimmen en bowlen in de huiskamer. Wat buiten niet mag, doen Jaspar en Willemiek nu binnen

Kanovaren in de woonkamer. Foto: Jaspar Moulijn

Als ware padvinders zitten fotograaf Jaspar Moulijn en Willemiek Fikkers zich binnen flink te verbijten. De coronacrisis doorboorde kampeerplannen, sneeuwpret in Noorwegen en een tochtje met de pas gekochte kano. Dan moeten we er thuis maar wat van maken, dacht het stel.

Het begon als een aardigheidje, als reactie op het schrappen van het jaarlijkse kampeerweekendje van hun scoutinggroep. Dan kamperen we toch gewoon op het balkon van ons huis, besloten Jaspar Moulijn (32) en Willemiek Fikkers (30) uit Groningen.

Eenpansgerecht

Moulijn is niet voor niets fotograaf (ook voor DVHN), dus legde hij een typisch kampeertafereeltje vast: het koken van een eenpansgerecht voor de tent. ,,We hebben niet zo’n groot balkon, dus het was behelpen met een tent waarin slechts een eenpersoonsluchtbed past. Gelukkig was het niet heel koud en hebben we best nog goed geslapen.’’

De twee katten kregen hun eigen tentje, maar die waren na het legen van de voerbakjes snel gevlogen.

Buiten zit van binnen, was de slogan waarmee buitensportzaak Bever de eerste weken van de coronacrisis tegemoet trad. Met daaraan verbonden een fotowedstrijd, maar de twee vielen niet in de prijzen. Ook niet toen ze het probeerden met het kijken van een serie vanuit de tent, met nog wel een fijne fles Weizen voor hun neus.

Klimha l

De twee zijn al een tijdje gek op klimmen, maar omdat de klimhal ook de deuren moest sluiten schoot het oefenen er bij in. Dan thuis maar een klimmuur bouwen, iets dat ze toch al van plan waren. Hoewel slechts 2,5 meter hoog kunnen ze nu naar hartenlust trainen. Even de zelfontspanner instellen, in maximaal tien seconden de juiste positie kiezen en klik! ,,De meeste foto’s hadden we in een half uurtje klaar, inclusief het ombouwen van de kamer.’’

Inclusief ook het aanbrengen van allerlei details, zoals een banaan en een slingeraapje in de planten. ,,Dat de kat zo mooi op de wintersportfoto staat, is ook wat geluk. Ik heb hem gelokt met eten. Vlak voordat de zelfontspanner afgaat klinken er van die piepjes, als waarschuwing. De kat keek vanwege het geluid toen net omhoog. Het voerbakje voor zijn neus heb ik weg gefotoshopt.’’

Borstelba an

Fikkers oude werkgever, Bowling De Veenpoort in Veendam, wilde graag de foto van binnenshuis sneeuwpret gebruiken, want het bedrijf runt ook een borstelbaan voor skiërs. In ruil daarvoor leenden de twee de bowlingbal en de pins om een avondje uit in de jaren vijftig vast te leggen. Daten zoals vroeger, zeg maar.

,,Het mooie is dat ik de spullen mooi de volgende dag kon gebruiken voor mijn groep mensen met een verstandelijke beperking. Zo konden ze buiten bowlen, op Koningsdag. Normaal gesproken mogen ze dan graag de vrijmarkt afstruinen, maar ook dat zat er niet in. Ze hebben al zeven weken hun ouders niet kunnen zien’’, zegt Fikkers.

Squashhal

Het ombouwen van de kamer tot squashhal, het maken van een golfbaan; de twee hebben nog ideeën zat om binnen de tijd door te komen gedurende de coronacrisis. Maar er gaat toch niets boven het leven buitenshuis. ,,Als we een leuk idee hebben dat nu vanwege de coronamaatregelen onmogelijk is, schrijven we dat op een papiertje. Een voor een gaan we die plannen straks uitvoeren’’, zegt Moulijn.

Wat er op die papiertjes staat? Doodnormale dingen vooral, zoals het opzoeken van familie en vrienden en een avondje naar de bioscoop. En fikkie stoken, iets waar padvinders goed in zijn. Maar niet op het balkon.

Nieuws

Meest gelezen

menu