Kapper wel een mondkapje, thuiszorgwerker niet: 'Dat is niet uit te leggen'

Hoe leg je aan personeel in de thuiszorg uit dat het preventief gebruiken van beschermende middelen zoals schorten en mondkapjes niet nodig is, terwijl kappers en nagelverzorgers mogelijk wel beschermd gaan werken?

Dragen ook kappers mondkapjes en handschoenen als zij weer open mogen van het kabinet, terwijl zorgverleners in de thuiszorg volgens de RIVM onbeschermd kunnen werken? Bestuurder Marjolein de Jong van stichting Groenhuysen in Roosendaal vindt het niet uit te leggen.

Dragen ook kappers mondkapjes en handschoenen als zij weer open mogen van het kabinet, terwijl zorgverleners in de thuiszorg volgens de RIVM onbeschermd kunnen werken? Bestuurder Marjolein de Jong van stichting Groenhuysen in Roosendaal vindt het niet uit te leggen. Foto: Koen Verheijden

Bestuurder Marjolein de Jong van zorgorganisatie Groenhuysen in Roosendaal (2.300 medewerkers, 4000 cliënten) is duidelijk. ,,Dat is niet uit te leggen.” De Jong zegt dat de levering van beschermende middelen voor verpleeghuizen en thuiszorg nog steeds moeizaam verloopt.

,,Vorige week ontvingen we pas de eerste levering via het landelijk coördinatiepunt. Het begint dus binnen te druppelen. Maar het feit dat Groenhuysen op dit moment over voldoende spullen beschikt, is níet te danken aan die landelijke verdeling. We hebben het zelf moeten regelen. Twee medewerkers waren continue aan het rondbellen voor beschermingsmiddelen.”

In de rats gezeten vanwege tekort aan schorten

De schaarste zit niet alleen in mondkapjes, zegt De Jong. ,,Ook schorten zijn een probleem. In het weekend van 18 april heb ik echt in de rats gezeten of ik er voor de week erna genoeg zou hebben. Het is ook niet voor niks dat Bravis ziekenhuis eigen wasbare schorten heeft ontwikkeld.”

Het RIVM hanteert (nog steeds) de richtlijn dat thuiszorgwerkers zich niet preventief hoeven te beschermen als patiënten (vaak kwetsbare ouderen) geen symptomen hebben die duiden op mogelijke besmetting met het coronavirus.

Toch is er veel angst en ongerustheid onder zorgpersoneel over de kans op wederzijdse besmetting. Namens honderden zorgorganisaties luidt de landelijke branchevereniging ActiZ al weken de noodklok over de onduidelijkheid en gebrekkige communicatie over beschikbaarheid en gebruik van beschermingsmiddelen voor zorgverleners buiten het ziekenhuis.

Vijftig mondkapjes voor nog geen vijf tientjes

Intussen staan medewerkers in contactberoepen zoals kappers en nagelverzorgers te popelen om weer aan de slag te gaan. De sector bereidt protocollen voor om veilig te werken. Een serieuze optie is om mondkapjes en handschoenen te dragen.

Op de site Kappersshop zijn vijftig mondkapjes te bestellen voor nog geen vijf tientjes. Bij onze zuiderburen zijn mondkapjes (binnenkort) gewoon in de supermarkt verkrijgbaar, heeft de Belgische regering aangekondigd. De Jong: ,,En dan zouden onze thuiszorgmedewerkers onbeschermd kunnen werken als zij kwetsbare ouderen verzorgen? Ik kan het niet uitleggen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu