Na twee door corona afgelaste pogingen, rijdt in april een karavaan met 200 historische legervoertuigen door Drenthe om stil te staan bij 77 jaar bevrijding

Foto: Sjoerd Looijenga

Na twee door corona verpeste edities, wordt in april van dit jaar opnieuw een poging gedaan om uitgebreid stil te staan bij de bevrijding in Drenthe. De organisatie van de Drenthe Liberty Tour wil in april met een karavaan historische legervoertuigen door de provincie trekken.

Daarbij rijden ze zoveel mogelijk de oorspronkelijke route die de bevrijders in 1945 hebben afgelegd. Westerbork, ‘Het dorp van de vrijheid’, speelt daarbij een centrale rol door vijf dagen als bivak voor de deelnemers te fungeren. In Westerbork vinden diverse activiteiten plaats waaronder een groot defilé en een herdenking. Dagelijks vertrekken de legervoertuigen voor een route langs verschillende dorpen, monumenten en plekken waar tijdens onze bevrijding zwaar gevochten is.

Op donderdag 7 april doet de tour onder andere Witteveen en Vliegveld Hoogeveen aan. De volgende dag, vrijdag 8 april 2022, rijdt de colonne over de Hondsrug langs onder andere Ees, Borger, Drouwen, Gasselte, Kostvlies en Grolloo. De organisatie is in handen van leden van Keep Them Rolling en een groot aantal plaatselijke comités. Op verschillende plaatsen wordt nog druk aan een passend randprogramma gewerkt met bijvoorbeeld paradroppingen en de deelname van historische vliegtuigen.

Offers

De deelnemers van Keep Them Rolling zijn afkomstig uit heel Nederland. Er worden tweehonderd voertuigen verwacht, waaronder ook zware pantservoertuigen als tanks, carriers en halftracks. Keep Them Rolling bestaat in 2022 vijftig jaar en heeft het doel om historische voertuigen ook voor toekomstige generaties te bewaren. Ook willen ze met activiteiten jongeren doen beseffen hoeveel offers er zijn gebracht voor onze vrijheid.

Nieuws

menu