Eindelijk verse warme hap voor militairen in Assen: Johan Willem Frisokazerne krijgt weer een keuken

Drie jaar hebben de militairen in Assen op een verse warme maaltijd moeten wachten. Maar het is bijna zover. De kazerne krijgt weer een keuken met restaurant.

De bouw van de tijdelijke kazernekeuken op de Johan Willem Frisokazerne in Assen is begonnen.

De bouw van de tijdelijke kazernekeuken op de Johan Willem Frisokazerne in Assen is begonnen. Foto: DVHN

Het wordt weliswaar een tijdelijke keuken met metalen wanden, maar die moet wel tien jaar mee. De bouw van het restaurant met kookgelegenheid op de Johan Willem Frisokazerne is inmiddels begonnen. De bedrijfskantine is bepaald geen kleintje, want de eetvoorziening neemt de helft van de appelplaats in.

Eind dit jaar moet de nieuwe keuken worden opgeleverd, dan volgt een periode van proefdraaien en eind februari, begin maart hoopt defensiecateraar Peresto verse maaltijden aan de militairen te kunnen serveren. Zij moesten zich de afgelopen jaren tevreden stellen met opgewarmde prak.

Afgekeurd

De keuken van de Asser kazerne werd begin 2018 afgekeurd vanwege diverse gebreken. Niet dat er muizen, kakkerlakken of ratten over de vloer liepen, maar de leidingen en keukenapparatuur waren verouderd en ook de vloeren voldeden niet meer aan de nieuwe eisen. Sindsdien zijn de militairen aangewezen op gekoelde maaltijden die op de kazerne worden opgewarmd.

Het Rijksvastgoedbedrijf is verantwoordelijk voor de kazernekeukens. Behalve Assen worden nog veertien andere defensiekeukens aangepakt, samen goed voor een investering van vele miljoenen euro’s. Dat het drie jaar geduurd heeft voordat er gebouwd wordt, heeft te maken met de aanbesteding. Er konden moeilijk aannemers worden gevonden.

Militairen hebben goede voeding nodig

Commandant Pieter Grijpstra van 13 luchtmobiel in Assen is blij dat zijn mannen straks weer een vers bereide warme hap kunnen krijgen. ,,Ze hebben goede voeding nodig.” Behalve de rode baretten maken ook de militairen in opleiding van de school-Noord gebruik van de kantine. Net als het personeel van de dienst DV&O van justitie die gevangenen vervoert en sinds enkele jaren is gehuisvest op de kazerne in Assen.

Over zo’n tien jaar wordt de tijdelijke keuken vervangen door een permanente keuken met kantine. Die komt op de plek van de afgekeurde keuken en het huidige restaurant op de kazerne.

Blauwe hap

Directeur Dirk Uittenbogaard van uitbater Peresto zegt dat de militairen meer verse producten krijgen en passende voeding. ,,We gaan ze ook lesgeven in voeding. En we gaan in Assen ook vegetarisch koken.” En de blauwe hap, de traditionele Indische maaltijd in het leger? ,,Die blijft, maar wel aangepast aan deze tijd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu