Kerk Staphorst verdubbelt afstand tussen gelovigen maar ontvangt toch evenveel mensen als een week terug

De kerk in Staphorst ontvangt zondag evenveel mensen als vorige week.

De Hersteld hervormde kerk in Staphorst ontvangt zondag evenveel mensen als vorige week, tussen de 100 en de 150. Dat meldt de Meppeler Courant.

Opmerkelijk, een dag eerder zou de kerk nog hebben gezegd zich te willen houden aan de landelijke richtlijnen met een maximale groepsgrootte van 30 personen.

Een belangrijke wijziging is wel dat de gelovigen twee keer zover uit elkaar zitten, rond de drie meter. Mondkapjes zijn niet verplicht maar worden dringend geadviseerd.

Dat heeft de kerkelijke gemeente de gelovigen zaterdag laten weten. Er zijn drie diensten die op deze wijze gaan. De kerk gaat dus niet terug naar dertig gelovigen. Door de omvang van de dorpskerk - er passen rond de 2500 mensen in - is het geen probleem de bezoekers twee keer zover uit elkaar te zetten. Deze nieuwe afstandsregels gelden ook voor gebouw De Leerkamer en het kerkelijk dienstgebouw, waar ook diensten worden gehouden. Er wordt beperkt gezongen.

Coronacijfers in Staphorst niet gunstig

De gemeente stelde vorige week een rooster op, waardoor mensen gericht worden uitgenodigd. Dit rooster geldt nog steeds, alleen de afstanden tussen de bezoekers zijn dus twee keer zo groot. In de praktijk zal het erop neerkomen dat er minder gelovigen komen dan op het rooster staan. Veel mensen blijven thuis. De coronacijfers in de gemeente Staphorst zijn niet gunstig.

Mondkapjes niet verlicht, wel geadviseerd

Mondkapjes zijn niet verplicht, maar de kerkelijke gemeente adviseert dringend ze wel te dragen. „We roepen iedereen op zijn en haar verantwoordelijkheid te nemen”, zegt de scriba van de kerkenraad, Albert Bouwman. Hij hoopt en verwacht dat de schijnwerpers nu niet meer op Staphorst gericht zijn en dat de rust weerkeert.

De Hersteld hervormde kerk in Staphorst raakte twee weken geleden in opspraak, nadat er drie diensten waren, verspreid over drie gebouwen, met maximaal 600 bezoekers. Heel Nederland viel over de kerkelijke gemeente heen. Vorige schaalde de kerk al drastisch af en deze week blijven de aantallen hetzelfde, maar worden de onderlinge afstanden dubbel zo groot.

Nieuws

Meest gelezen

menu