Kerkgebouw Zwartemeer wordt uitvaartcentrum

Het kerkgebouw van de protestantse gemeente De Kapel in Zwartemeer wordt omgebouwd tot uitvaartcentrum.

Uitvaartverzorging Zwartemeer (UVVZ) heeft het gebouw gekocht en wil het omtoveren tot modern uitvaartcentrum. De grote kerkzaal wordt aangepast voor uitvaartdiensten en krijgt moderne apparatuur voor geluid en beeld.

Ook komen er nieuwe wc’s met invalidentoilet, een extra opbaarruimte, een nieuwe keuken, kantoor en familiekamer en krijgt het pand een meer uitnodigende entree. De vereniging hoopt het kerkgebouw verder van een 24 uurs-systeem te kunnen voorzien. Nabestaanden kunnen dan op elk moment van de dag naar de overledene toe.

UVVZ-voorzitter Henrie Wittendorp is blij dat het gebouw na een half jaar onderhandelen in handen komt van zijn vereniging. Die maakt al sinds jaar en dag al gebruik van een deel van het pand, dat zij huurt en waar zij een opbaarruimte en koffiekamer heeft ingericht.

,,Maar dat is allemaal verouderd. Wij kregen de kans het gebouw te kopen, omdat de protestantse gemeente samengaat met de gereformeerde. De kerkdiensten worden voortaan in de andere kerk gehouden. Die staat midden in het dorp en heeft een monumentale status. Dat is meer een écht kerkgebouw.’’

Volgens Wittendorp blijft bij de verbouwing het oorspronkelijke karakter van het kerkgebouw, dat in 1953 als hervormde jeugdkapel werd opgericht, behouden. Voor de voorbereidende werkzaamheden is architect Berry Walda uit Zwartemeer in de arm genomen. De vereniging wil zoveel mogelijk gebruik maken van bedrijven uit Zwartemeer en omgeving.

De Zwartemeerse uitvaartvereniging is ruim honderd jaar oud en begon in 1915 onder de naam De Laatste Eer. Momenteel telt de club 4000 leden, van wie ongeveer de helft in Zwartemeer woont.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu