Kijk hier hoe twee armadillo's in Wildlands Emmen voor het eerst aan elkaar snuffelen. Volgt binnenkort gezinsuitbreiding?

Een date met als doel een blijde verwachting. In dierenpark Wildlands in Emmen zijn maandagochtend twee kogelgordeldieren aan elkaar gekoppeld, in de hoop dat er een jong uit voortkomt.

Volgens woordvoerder Hanneke Wijshake zijn beide gordeldieren ongeveer anderhalf jaar oud. ,,Gordeldieren zijn na 9 tot 12 maanden geslachtsrijp, zowel het mannetje als het vrouwtje. Deze twee konden pas vanochtend met elkaar kennismaken, omdat er in het belang van dierenwelzijn nestkisten aanwezig moeten zijn. Die waren - tot vandaag - nog niet geplaatst in het nieuwe verblijf in Rimbula.”

120 dagen

Nu is het, in het kader van het fokprogramma van het dierenpark, tijd voor gezinsuitbreiding bij de zoogdieren. ,,Als het koppel elkaar heel leuk vindt, zou het maar zo kunnen dat er na 120 dagen in één van de nestkisten een jong gordeldiertje wordt geboren.”

Een jong wordt blind geboren, maar lopen volgens Wijshake wel al snel mee met hun moeder. ,,Na 72 dagen zijn ze zelfstandig genoeg om zich zelf te redden.”

Armadillo’s

In het wild leeft het kogelgordeldier - gewicht: ongeveer anderhalve kilo - in het wild in het struikgewas in Argentinië, Bolivia, Brazilië en Paraguay. De groep waartoe de gordeldieren behoren wordt in het Spaans en Engels armadillo’s genoemd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu