Kinderboek van Drentse schrijver vertaald in Hindi

Kinderboek van Drentse schrijver vertaald in Hindi

Het boek 'Dierenbeul' van de Asser basisschooldirecteur en kinderboekenschrijver Chris Vegter is vertaald in het Hindi en ligt in India klaar bij de uitgever.

Het boek 'Dierenbeul' van de Asser basisschooldirecteur en kinderboekenschrijver Chris Vegter is vertaald in het Hindi en ligt in India klaar bij de uitgever.

Gefeliciteerd! Een boek vertaald zien worden in het Hindi, de primaire officiële taal van India, moet voor een schrijver wel heel bijzonder zijn.

,,Absoluut. Ik vind het heel bijzonder dat dit mij overkomt. Mijn uitgever en ik waren in het begin wel wat sceptisch. Het ging om een uitgeverij die we niet kenden en toch wel heel ver weg was. Maar het leek mij toch goed om het te doen. Er zijn ook boeken van mij vertaald in het Duits. Het is altijd heel bijzonder dat een uitgever in het buitenland je boeken goed vindt en een groep kinderen in een andere taal de boeken kan lezen.”

Hoe is deze vertaling tot stand gekomen?

,,Ik was directeur van De Driemaster in Assen voordat ik directeur op De Veldkei werd. Een van de ouders daar, Ritu Nannan Panday, komt uit India. Ze vertelde dat ze daar journalistiek heeft gestudeerd en veel bezig was met boeken. Ze wilde ook graag een van mijn boeken vertalen in het Hindi. We hebben het er twee jaar over gehad en ik dacht: waarom ook eigenlijk niet? Ritu heeft het boek 'Dierenbeul' vertaald en alles in India geregeld.”

Waar gaat 'Dierenbeul' over?

,,Het boek gaat over een meisje dat haar hond kwijtraakt en nergens meer kan vinden. Een van de buren heeft een gigantische hekel aan honden en katten en mishandelt de hond van dit meisje. Het verhaal is ooit voortgekomen uit een krantenartikel.”

Een heftig onderwerp…

,,Daarom vind ik het ook heel speciaal dat Ritu heeft gekozen voor dit boek. In India wordt toch anders gekeken naar honden en katten. Het is een gewaagd thema.”

De opbrengst van het boek gaat naar een goed doel. Waarom?

,,Ik draag de royalty's af aan een organisatie die kinderen die niet naar school kunnen helpt leren lezen. Op deze manier komt alles mooi samen en het sluit goed aan bij mijn passie om zoveel mogelijk kinderen te laten lezen. Het doet me heel veel plezier dat er iets goeds mee gedaan wordt.”

Nieuws

Meest gelezen

menu