Kinderboerderij Hoogeveen sluit na kwakkelperiode

De kinderboerderij ging in 2014 al tijdelijk dicht

Kinderboerderij De Sterrenhoeve in de Hoogeveense wijk Krakeel gaat dicht. Onvoldoende geld en vrijwilligers, is het verhaal.

Vermoedelijk valt over enkele maanden, als alle dieren elders een onderkomen hebben gevonden, de deur definitief in het slot. Het bestuur van de kinderboerderij heeft de aangekondigde sluiting op hun Facebookpagina bekendgemaakt om ‘vreemde verhalen’ over De Sterrenhoeve te ontzenuwen. ,,We hebben echt alles geprobeerd’’, zo wordt gesteld, ,,maar helaas hebben we nu een groot vrijwilligerstekort en is het financieel niet haalbaar.’’

Schrapen
Volgens het bestuur moet nu ‘elke euro bij elkaar geschraapt worden’ om voer te kunnen halen en de rekeningen te kunnen betalen. Per jaar is 10.000 tot 15.000 euro nodig voor voer, verzorging en medicijnen en om de energierekening te betalen.

Nieuwe start
In juli 2014 maakte de kinderboerderij een nieuwe start, met een nieuw bestuur. Dat gebeurde na een tijdelijke sluiting. Eind 2013 stond het voortbestaan van De Sterrenhoeve op losse schroeven, nadat de gemeente een streep zette door de jaarlijkse subsidie van 20.000 euro. Daarmee kwam een eind aan de werkzaamheden van het werk/leerbedrijf Werkpro. Dat liet mensen zonder baan werkervaring opdoen, om hen klaar te stomen voor een plek op de arbeidsmarkt.

Zwaar weer
Nadat bekend werd dat de subsidiekraan dichtging, hield de Stichting Welzijnswerk een bewonersbijeenkomst om te redden wat er te redden viel. De wijk moest zelf het beheer overnemen. Toen meldden zich voldoende vrijwilligers en bestuursleden voor een doorstart, maar al snel belandde de kinderboerderij in zwaar weer, de financiën bleken ontoereikend en het draagvlak (vrijwilligers) te klein.

Ook was er kinnesinne, getuige uitlatingen van het bestuur op Facebook: ,,Omdat andere mensen verhalen in de wereld brengen die niet kloppen, staat ons besluit nu definitief vast. Want door deze verhalen zijn de kansen op hulp vele malen kleiner geworden. Dit vinden wij erg jammer en hiertegen willen wij niet meer vechten.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu