Drive-thru in Zeijen: kinderen genieten vanuit de auto van Sinterklaas

Zie haar eens stralen vanuit de auto, lekker voorin naast papa. Hier en daar nog een melktandje, de rest is er inmiddels uit. Wat heeft ze hier naar uitgekeken: ondanks alles ontmoet ze dan toch Sinterklaas! In de drive-thru op het erf van de familie Pathuis in Zeijen.

Veilig vanuit de auto, maar wát een feest.

Veilig vanuit de auto, maar wát een feest. Foto: Jaspar Moulijn

Het móet vanwege corona deze keer wel op z’n McDonald’s, maar wat geeft het? Die fantastische glimlach is niet van haar gezicht te krijgen. Sinterklaas vraagt haar iets, maar ze hoort het niet. Ze is helemaal in de wolken. ,,Geweldig toch. Hier doe je het voor’’, fluistert Sint als papa eindelijk plaats maakt voor de volgende auto met kinderen.

Want de belangstelling in Zeijen voor de ontmoeting zondagmiddag met Sint groot. ,,Normaal gesproken hebben we altijd een groot sinterklaasfeest in café Hingstman, waar alle kinderen uit het dorp dan komen’’, zegt Erna Boxem, die connecties heeft met Sinterklaas en hem daarom wist te strikken. ,,Maar ja, dat kan dus dit jaar niet. Dan maar op deze manier, vanuit de auto.’’

Zwarte pieten op quads

Niemand kan zeggen niet te hebben geweten van de komst van Sinterklaas, want zwarte pieten maken op quads en de step het hele dorp onveilig. ,,We maken lekker veel lawaai, zodat iedereen weet dat we er zijn’’, zegt een van hen.

Naast Sinterklaas staat een Spaanse edelman, die zich voorstelt als Roberto. ,,Ik ben er sinds een paar jaar bij in Zeijen. Ook om de zwarte pieten een beetje in de gaten te houden, want sommigen zijn nogal ondeugend.’’ Maakt hij soms ook zijn opwachting om op termijn zwarte piet te vervangen? Want ook in Zeijen wordt die discussie gevoerd. Roberto zweert van niet. Hij wijst naar zijn lans. ,,Ik ben er vooral om Sinterklaas te bewaken.’’

Lans uitkomst bij uitdelen pepernoten

Die lans komt in tijden van corona heel goed uit bij het geven van pepernoten. Hup, een zakje vol snoepgoed aan de punt prikken en de lans kan richting het openstaande autoraampje. Sinterklaas doet er nog een kleurplaat bij ook.

Maar uiteraard krijgt de Sint zelf ook cadeautjes. Tekeningen vooral, en wortels voor het paard. Sinterklaas heeft een groot visnet om alles in ontvangst te nemen. ,,Geweldig dat het op deze manier kan’’, zegt Mark de Boer. Ook zijn drie als roetveegpieten verklede kinderen zitten te genieten. ,,Hartstikke leuk’’, roepen ze in koor vanuit de auto.

‘Kinderen begrijpen het niet zo goed’

Emmy Heerspink reageert al net zo enthousiast. ,,Kinderen kijken uit naar Sinterklaas en begrijpen niet zo goed waarom ze hem niet in het echt kunnen zien. Mijn zoons van 4 en 5 hebben helemaal naar dit moment toegeleefd. Het is zo mooi dat ze hem nu toch hebben ontmoet.’’

Toch vindt een enkel kind het vooral reuze spannend. Sinterklaas moedigt een peuter aan om dan maar te zwaaien, als ze niets tegen hem durft te zeggen. Maar ook dát is al een stap te ver. ,,Je vindt het allemaal nogal eng, hè? Kijk, je krijgt in ieder geval wat pepernoten.’’

Pas als de auto in beweging komt, begint ze alsnog te zwaaien. Gelukkig, Sinterklaas ziet het nog net en steekt snel zijn hand omhoog. Ook hier zo’n onbetaalbare glimlach. Dikke kans dat het meisje tot aan huis heeft gewoven met haar hand. Kijk, en daar doet Sinterklaas het nu voor.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu