Kinderen maken kunst geïnspireerd op 'hun' schoolmeester Mijndert van der Thijnen. Expositie in Stedelijk Museum Coevorden opent vrijdag

Tentoonstelling 'Wie is Mijndert?' Foto: SMC

Kinderen van basisschool Mijndert van der Thijnen uit Coevorden hebben zich in de afgelopen periode laten inspireren door de schoolmeester uit de 17e eeuw naar wie hun school is vernoemd. Het resultaat is een collectie kunstwerken die van 18 februari tot en met 3 april in Stedelijk Museum Coevorden te zien is.

Voor de expositie Wie is Mijndert? sloegen de basisschool en het museum de handen ineen met Kunst op Vijf, de kunstgalerie gevestigd in de Sallandsestraat.

De gelijknamige kunstwedstrijd van vorig jaar was volgens Melissa Huisman (SMC) de aanleiding voor deze expositie. Het museum riep kunstenaars uit Drenthe en Groningen op om een beeltenis te maken van Mijndert van der Thijnen, de schoolmeester en koster in Coevorden ten tijde van het rampjaar (1672).

Expositie voor én door kinderen

,,In tegenstelling tot zijn beroemde tijdgenoot Rabenhaupt zijn van Mijndert geen afbeeldingen beschikbaar. Niemand weet dus hoe hij er precies uitzag, terwijl hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de bevrijding van Coevorden in 1672.”

Diana Brodie uit Blauwestad werd uitgeroepen tot winnaar en haar beeltenis maakt onderdeel uit van de tentoonstelling die later dit jaar plaatsvindt over het 350-jarig ontzet van Coevorden.

,,Na afloop van die kunstwedstrijd werd ik benaderd door directeur Andrea Oldewening van de Mijndert van der Thijnen. We kwamen op het idee om een tentoonstelling voor én door de kinderen te maken en riepen de hulp in van Anja Bos van Galerie Kunst op Vijf.”

Les over schoolmeester

In het kader van dat project hebben medewerkers van het museum in alle klassen les gegeven over het rampjaar 1672 en de rol die Mijndert van der Thijnen daarin heeft gespeeld. Vervolgens zijn leerlingen aan de slag gegaan met het maken van hun eigen kunstwerken.

Zo zagen leerlingen Justin (10) en Patricia (11) een filmpje waarin werd uitgebeeld hoe Mijndert Coevorden heeft gered en welke materialen hij gebruikte. ,,Hij gebruikte biezen matten om een brug te maken. Dus zo heeft hij Coevorden gered van Bommen Berend en zijn bommen’’.

De kunstwerken lopen qua inhoud sterk uiteen: van beeltenissen van Mijndert van der Thijnen tot zijn huis en huisdieren. ,,Al met al biedt de expositie een kijkje in hoe het leven van Mijndert van der Thijnen er mogelijk heeft uitgezien”, zegt Huisman.

‘Je eigen fantasie gebruiken is het leukst’

En daarmee is de link met de kunstwedstrijd van vorig jaar een feit.

,,Wij weten dus ook niet hoe Mijndert eruit ziet, maar natuurlijk is je eigen fantasie gebruiken het leukst”, zeggen Charissa (11 jaar) en Hardewich (12 jaar). ,,Het is iets van vroeger en je leert er veel van. Het is ook heel gaaf dat Mijndert zoveel betekende in het rampjaar, en daarom is het eervol dat onze school naar hem is vernoemd.”

De tentoonstelling ‘Wie is Mijndert?’ is van 18 februari tot en met 3 april 2022 te zien in Stedelijk Museum Coevorden .

Nieuws

menu