Kinderen moeten voor half april woongroep Annen verlaten

Justitie. Archieffoto DvhN

Zorgorganisatie Zorg Anders moet binnen twee weken een andere oplossing vinden voor een woongroep van vijf kinderen in Annen.

Uit een spoeduitspraak van de Raad van State van vandaag blijkt dat de woongroep niet in een gewoon woonhuis aan het Borckerveld mag zitten.

Zorg Anders heeft een aantal woongroepen van kinderen en pubers. De woongroep voor de kinderen (6 tot 13 jaar) zit in een woonhuis aan het Borckerveld. Volgens de buren is dat in strijd met het bestemmingsplan.

De rechtbank Noord-Nederland is het daarmee eens en vroeg de gemeente om harder op te treden. Aa en Hunze bepaalde daarop dat Zorg Anders tot 15 april de tijd krijgt om de kinderen elders onder te brengen. Zo niet, dan volgt een dwangsom.

Geen alternatief

Zorg Anders vroeg aan de Raad van State om die dwangsom op te schorten, aangezien de zorggroep nauwelijks elders een goede opvang voor de kwetsbare kinderen kan vinden. Bovendien vreest ze dat de kinderen in grote problemen kunnen komen. En dat zou allemaal niet nodig zijn als de Raad van State later dit jaar in de bodemzaak beslist dat de gemeente alsnog een vergunning voor de woongroep moet verlenen.

Tijdelijke vergunning

Zover gaat de Raad in deze spoedprocedure niet. Die stelt vast dat het opschorten van de dwangsomdeadline van 15 april neerkomt op het verlenen van een tijdelijke vergunning. En dat wil het hoogste bestuursrechtscollege niet. Zorg Anders zal alsnog een laatste beroep op de gemeente moeten doen of de kinderen de komende weken elders onder te brengen.

Nieuws

Meest gelezen

menu