Okidoki in Meppel en Santelli in Groningen blijven doorgaan, ondanks tegenslagen door corona: 'Het circusvirus raak je niet snel kwijt'

Afgelaste voorstellingen, les met een mondkapje op of via filmpjes op YouTube of Instagram en een gesloten circusgebouw: corona gooide roet in het eten van de kindercircussen Okidoki in Meppel en Santelli in Groningen. Maar ze blijven doorgaan, want een besmetting met het circusvirus raak je niet snel kwijt.

Kindercircus Okidoki met oprichter Marie Tiggelman (links), docent Yentl Hijmans en voorzitter Bernd-Jan Hilhorst (rechts) wil een circus zijn waar ‘ieder kind moet kunnen stralen’.

Kindercircus Okidoki met oprichter Marie Tiggelman (links), docent Yentl Hijmans en voorzitter Bernd-Jan Hilhorst (rechts) wil een circus zijn waar ‘ieder kind moet kunnen stralen’. Foto: Gerrit Boer

Voor de kindercircussen Okidoki in Meppel en Santelli in Groningen leidde de coronacrisis in de afgelopen maanden in meerdere opzichten tot problemen. Zo werden de voorstellingen afgelast en een aantal leden haakte af. „Maar na de zomer zijn enkelen ook weer teruggekomen”, zegt Marie Tiggelman, die 25 jaar geleden vanuit Amsterdam naar Meppel verhuisde en in Drenthe het kindercircus opzette.

De terugkomst van de jonge spijtoptanten geeft al aan dat wie eenmaal besmet is met het circusvirus deze infectie niet snel weer kwijtraakt. Of zoals ze het zelf zeggen bij Okidoki: ‘Als het circusbloed door je aderen stroomt dan laat het circus je niet meer los’. Dat merken ze nu ook bij de oudere jongeren, die na de tienerleeftijd blijven ‘hangen’ bij Okidoki.

Kindercircus met jongerengroep

„De helft van onze 75 leden is al ouder dan 12 jaar. We hebben nu zelfs een 18-plus groep (Adolledoki) met jongeren van 18-28 jaar die nog actief zijn bij Okidoki”, zegt Yentl Hijmans (28), die als docent ook lessen verzorgt bij Santelli in Groningen.

Soms worden circussterren geboren bij Okidoki, zoals de 27-jarige Sander Boschma, die met zijn strapaten-act (lange linten) nu optredens geeft in binnen- en buitenland.

Boschma is een pupil van Okidoki, hij geeft ook nog les in Meppel, net als koorddanseres Annemarie Platteschor, die vorig jaar als volwaardig circusartiest zeven maanden lang verbonden was aan het Nederlandse Magic Circus. Beide jongeren hebben een opleiding doorlopen aan de opleiding Circus and Performance Art (ACaPA) van de Fontys Hogescholen in Tilburg.

Geen toneel spelen

Okidoki probeert het Meppeler publiek te enthousiasmeren voor het kindercircus via sociale media en deelname aan evenementen, zoals Meppel Actief. „Circus is overigens niet het eerste waar ouders aan denken, meestal kiezen ze voor voetbal, turnen of andere sporten”, zegt Hijmans.

Wie toch voor het (kinder)circus kiest komt volgens haar op een plek waar je jezelf kunt zijn. „Hier hoef je geen toneel te spelen, we geven elk kind de kans om zich hier te ontwikkelen. Er is geen wedstrijdelement en de lessen worden speels gegeven. Maar er wordt ook gewerkt aan zelfvertrouwen, samenwerken en het vertrouwen in de ander”, legt Hijmans uit. Het circus heeft dus ook een belangrijke sociale functie. „Ieder kind moet kunnen stralen.”

„Ons eerste doel is niet om kinderen fantastische kunstjes te laten leren”, vult haar moeder en oprichter Marie Tiggelman aan. „Niet iedereen is motorisch een wonder. Circus is een plek voor iedereen.” Bernd-Jan Hilhorst (21), voorzitter van Okidoki, benadrukt dat er bij de 75 leden een familiegevoel heerst. Hijmans en Tiggelman beamen dat volmondig. Hijmans: „Je helpt elkaar door dik en dun.”

Buiten les en optreden met een livestream

Het viel vanwege de beperkingen door de coronacrisis niet mee om de vaart erin te houden met lessen en optredens. De voorstellingen moesten allemaal worden afgelast, het circusgebouw aan de Prins Hendrikstraat was een aantal maanden gesloten, waardoor de lessen in de buitenlucht werden gegeven.

Ook weer via sociale media (Instagram, YouTube en videochat Zoom) konden de kinderen lesprogramma’s volgen of kregen ze lesinstructies. Soms werd er een optreden verzorgd in de tuin van een verzorgingshuis. Afgelopen zondag ging de nieuwe voorstelling ‘Clockwise’ noodgedwongen via een livestream in première. Onder normale omstandigheden zou het optreden in de Buddingehof in Ruinerwold worden gegeven, maar door corona moest deze worden afgelast.

„Toch dachten we vooral in oplossingen in plaats van de onmogelijkheden”, stelt voorzitter Bernd-Jan, „Zo zijn we weer buiten gaan sporten in de tuin van een Meppeler familie die het circus een warm hart toedraagt. We hebben zelfs nog een vakantiekamp in de zomer kunnen houden. Bij de lessen dragen we nu mondkapjes. Dat is geen regel, maar we doen het wel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
Aanrader van de redactie
menu