Kinderen uit schuilboerderij Ruinerwold krijgen nog steeds hulp van gemeente De Wolden

De schuilboerderij in Ruinerwold. Foto: Jaring Rispens

De kinderen die afgelopen oktober werden ontdekt in een boerderij in Ruinerwold, krijgen nog steeds hulp van gemeente De Wolden. Dat liet burgemeester Roger de Groot weten in een persconferentie over de jaarrekening van 2019.

Bij de bespreking van de jaarrekening werd duidelijk wat de zaak voor financiële gevolgen heeft gehad voor de gemeente. Onder het kopje ‘crisisbeheersing’, zoals omschreven in het rapport, staat dat de gemeente De Wolden 48.000 euro voor de zaak heeft uitgegeven. Dat geld is met name gebruikt voor ondersteuning en opvang van de kinderen, zei De Groot zonder het verder te willen specificeren.

Een deel van de kosten loopt ook nog door in 2020, vervolgt de burgemeester, omdat de kinderen nog steeds hulp ontvangen van de gemeente. Om welke vormen van hulp het gaat, kon hij niet zeggen. Wel doet de gemeente onderzoek of er bepaalde kosten kunnen worden verhaald. ,,Maar vooralsnog is dat een moeilijk verhaal, omdat de zaak juridisch nog niet is afgerond.”

De Uitverkorene

De zaak baarde in oktober internationaal opzien toen een vader, Gerrit Jan van D., met vijf kinderen werd aangetroffen in een afgesloten ruimte achter een kast. Dit nadat de een zesde kind ontsnapte en zijn verhaal deed in een kroeg in het dorp. Hij en de andere vijf kinderen bleken bij hun geboorte nooit aangegeven door hun ouders. Ze zaten al sinds 2010 verscholen in de boerderij. Hoe het nu met hen gaat, is onduidelijk.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft Van D. zijn kinderen altijd onderdrukt, ook toen hun moeder nog leefde. Zij stierf in 2004. De vader gaf de kinderen daarvan de schuld. Hij was sinds de jaren tachtig in de ban van zijn eigen evangelie. Van D. noemde zichzelf ‘De Uitverkorene’. Zo moesten zijn kinderen hem ook noemen.

Nieuws

Meest gelezen

menu