Kinderen van Ruinerwold moeten opnieuw getuigen over mishandelingen door hun vader: 'Verklaringen kunnen beslissend zijn'

Links de verdachte klusjesman Josef B., rechts de bewuste boerderij in Ruinerwold. Foto: ANP & Willem Braam

De negen kinderen van Gerrit Jan van D. (69) uit Ruinerwold moeten opnieuw getuigenverklaringen afleggen bij de rechter over de mishandelingen in hun jeugd. Dat heeft de rechtbank in Assen besloten.

Yehudi Moszkowicz, de advocaat van klusjesman Josef B. (60), had hierom gevraagd, omdat het Openbaar Ministerie onlangs besloot om B. ook voor het medeplegen van het geweld tegen de kinderen te vervolgen.

Volgens de rechtbank weegt het belang van de verdediging zwaarder dan de mogelijkheid dat het welzijn en de gezondheid van de kinderen in gevaar komt, als zij opnieuw met vragen over de mishandelingen in hun jeugd worden geconfronteerd.

De kinderen zijn een keer eerder gehoord bij een onderzoeksrechter, nadat vader Van D. en de klusjesman waren gearresteerd in oktober 2019. De rechtbank heeft de verslagen van die getuigenissen bestudeerd en concludeert dat de complete geweldhandelingen slechts in beperkte mate aan de orde zijn gekomen.

‘Verklaringen kinderen kunnen beslissend zijn’

Het is volgens de rechtbank begrijpelijk dat de verdediging de kinderen hierover opnieuw vragen wil stellen. „Het gaat om ernstige geweldsfeiten, waarvan bij een bewezenverklaring een gevangenisstraf van enige duur kan worden opgelegd. De verklaringen van de kinderen kunnen daarin beslissend zijn.”

De advocaat moet de vragen vooraf schriftelijk bij de rechter indienen. Ze moeten beperkt blijven tot de geweldshandelingen om de kans op beschadiging van de kinderen zo veel mogelijk te beperken. De kinderen worden in het bijzijn van een van de rechters achter gesloten deuren gehoord. Wanneer is nog niet bekend.

Ruinerwold-zaak

De Oostenrijker B. werd op 14 oktober 2019 opgepakt bij de inval op de boerderij aan de Buitenhuizerweg. Hij wilde die ochtend agenten de toegang tot de woning ontzeggen. Hij wordt ervan verdacht samen met vader Gerrit Jan van D. (68) diens negen kinderen van hun vrijheid te hebben beroofd. Dat zou zijn gebeurd in Hasselt, Zwartsluis, Staphorst en Ruinerwold tussen 1989 en de dag van de inval.

De strafzaak tegen vader Gerrit Jan van D. is afgelopen maart gestopt. Naar het oordeel van de rechtbank in Assen kan hij door de gevolgen van een hersenbloeding geen eerlijk proces krijgen.

Nieuws

Meest gelezen

menu