Kinderen van toen halen herinneringen op over opgroeien in Kamp Schattenberg (bij Westerbork) in nieuwe podcastserie

Molukse meiden lopen het sportterrein af met op de achtergrond van links naar rechts barak 7, 12, 15, 16 en een kolenberging. Foto: Drents Archief / fotocollectie Drents Museum

Vier kinderen van toen vertellen in een nieuwe podcastserie over opgroeien in Kamp Schattenberg, het voormalig Kamp Westerbork. Daar werden begin jaren vijftig honderden Molukse gezinnen werden ondergebracht.

De podcast - een initiatief van Drents Archief en RTV Drenthe - handelt volgens makers Hilde Boelema en Marjolein Knol over saamhorigheid, heimwee, kattenkwaad, nachtmerries en een vernietigende brand. ,, Tertawa dan tumpah air mata , oftewel: met een lach en een traan.”

Aan het woord komen Orpa Goergoerem (1952), Mietji Hully (1951), Charlie Saptenno (1941) en Augustinus Tuparia (1950). Zij vertellen over opgroeien in een woonoord ver van huis.

Ongeveer 12.000 mannen, vrouwen en kinderen

De vaders van de vier kinderen maakten deel uit van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger, het KNIL. Dit koloniale leger vocht sinds 1814 voor de Nederlanders. Toen Indonesië in 1949 onafhankelijk werd, hield het KNIL op te bestaan. De ex-soldaten van de KNIL konden niet op de Molukken blijven. Uiteindelijk werd de Nederlandse staat in een kort geding gedwongen om de hoofdzakelijk Molukse militairen voorlopig naar Nederland te halen. Ongeveer 12.000 mannen, vrouwen en kinderen stapten daarom begin 1951 op de boot.

Podcast in vier delen

In vier delen wordt het verhaal van woonoord Schattenberg verteld. Dat gebeurt vanaf zondag 21 maart vier weken lang in het radioprogramma Drenthe Toen van RTV Drenthe. Ook zijn de afleveringen te beluisteren en te downloaden via de website van de omroep, alsmede het Drents Archief en in verschillende podcastapps.

Nieuws

Meest gelezen

menu