Kinderen vinden handgranaat in Westerbork: ‘Die hebben de dag van hun leven gehad’

De gevonden granaat. Foto: Omrop Fryslan

Kinderen uit groep groep 7 en 8 van CBS De Gearing in Ee stonden raar te kijken toen zij een handgranaat vonden in het bos bij Westerbork.

De Friese kinderen waren deze week op schoolreisje in Westerbork toen enkele leerlingen een handgranaat tussen de bladeren zagen liggen. Tijdens een spelletje stratego kwam één van de jongens bij de meester met de mededeling dat hij een bom had gevonden.

Geen direct ontploffingsgevaar

De leerkracht bracht meteen de politie op de hoogte. Die heeft de granaat afgedekt met zand en de Explosieve Opruimingsdienst Defensie (EOD) ingeschakeld. „Er kwam meteen een team vanuit Den Helder richting Westerbork”, vertelt kapitein Peter Zaal van de EOD.

De experts konden gelijk vaststellen dat dit exemplaar, een Engelse handgranaat (Mills No. 36) uit de Tweede Wereldoorlog, niet meer op scherp stond. Het ging om een zogenaamde blindganger. Dat betekent dat de pin er destijds wel is uitgetrokken, maar dat het mechanisme ergens heeft gehaperd. De granaat is daarom niet afgegaan. Er was volgens Zaal geen direct ontploffingsgevaar meer.

Elk jaar meerdere zwaargewonden

Toch wil hij waarschuwen voor ‘geklooi’ met gevonden explosieven. „Elk jaar maken wij het meerdere keren mee dat er zwaargewonden vallen door gevonden explosieven. Wat deze schooklas heeft gedaan, meteen de politie bellen en uit de buurt blijven, is hartstikke goed. De enige juiste reactie na zo’n vondst.”

De EOD krijgt elk jaar zo’n tweeduizend meldingen van gevonden explosieven. „Ik denk dat zo’n 10 procent van de afgevuurde vliegtuigbommen en handgranaten uit de Tweede Wereldoorlog niet is afgegaan. Ik ben dan ook niet bang dat wij onze baan hier snel zullen verliezen.” Soms kan één melding wel over tien gevonden explosieven gaan, weet Zaal. „Vorig jaar hebben we na één melding tientallen vliegtuigbommen tot ontploffing gebracht in de buurt van Schiphol.”

‘De dag van hun leven’

De gevonden handgranaat in Westerbork werd ook ter plekke tot ontploffing gebracht, onder toeziend oog van de nieuwsgierige leerlingen. „Uiteindelijk hebben die kinderen de dag van hun leven gehad.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu