Kinderen zorgen voor duurzame basisschool

De Energy Challenge Drenthe ging donderdag van start. 350 leerlingen van 19 Drentse basisscholen leren komend schooljaar hun school duurzamer te krijgen. 

Lars Gerdes (10), Jeffrey Klement (11) en Melvin Dokter (12) van CB de Kap in Klazienaveen leren hoe zonne-energie werkt.

Lars Gerdes (10), Jeffrey Klement (11) en Melvin Dokter (12) van CB de Kap in Klazienaveen leren hoe zonne-energie werkt. Marjolein Knol

Jurre van de Vrede (9) van CBS Het Kompas in Assen.
Jurre heeft nog niet overlegd met zijn groep, maar heeft zelf alvast een heleboel ideeën.

,,Het is niet heel moeilijk om als school duurzamer te worden. We moeten de lichten in de klas uitdoen als we weggaan, het scherm van de computer uit doen als je stopt met computeren en de kachel kan best wat lager. Er is eens in het jaar al een warmetruiendag. Het is heus geen moeite om vaker een dikke trui aan te trekken.”

,,Ook viel het me op dat op het leerplein laatst de buitendeur openstond. Toen was het hartstikke koud en dan gaat de kachel ook warmer. Die deur moet gewoon altijd dicht. En de deuren van kantoren staan vaak open met de lichten aan, terwijl er soms niemand zit. Als je het licht altijd uit doet als je weggaat, bespaar je al veel.”

Benthe Dekker (11) uit groep 8 van CBS Prinses Beatrix in Beilen.
,,We bestrijden geen misdaad, maar misbruik van energie!” is de slogan van de zogenaamde ‘Energy Heroes’.

,,We gaan zelf een kleine folder maken met tips om energie te besparen. Die folder brengen we rond in de buurt van onze school en ik denk dat ik dat ook in mijn eigen buurt ga doen. In de folder komt bijvoorbeeld te staan dat je de lichten uit kunt doen als je weggaat, de computer niet op standby moet maar uit en dat je de stekker van je oplader niet in het stopcontact moet laten zitten. Oh, en dat je vaker de fiets kunt pakken in plaats van de auto.”

,,Ook gaan we aan het einde van de dag met kleine groepjes in alle (5) lokalen van onze school kijken of de lichten, digiborden en computers uit zijn en alle ramen wel dicht. Dat vergeet iedereen wel eens om te doen.”

Anouk Veltrop (10) uit groep 7 van OBS De Ambrenge in Erica.
Anouk heeft gele spray in haar haar en draagt gele accesoires. Zij hoort bij de ‘Sunny Kidz’. Op het kaartje staan naast de zonnestralen de namen van haar klasgenoten geschreven.

,,Wij mochten zelf iets verzinnen om de school duurzamer te maken en we hebben bedacht dat er zonnepanelen op het dak van onze school kunnen. De zon schijnt best vaak, dus dat leek ons een goed idee. Maar ik weet er niet zo heel veel van en ik weet niet of onze school dat kan betalen of niet. De school is niet super groot. We hebben zeven lokalen.”

,,Ook bedacht onze groep dat de lichten in de gang van de school best uit kunnen. Daar zijn namelijk ook lichtkoepels waar licht door naar binnen komt. Dus, dat doen we nu en dat gaat heel goed. We kunnen nog genoeg zien.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu