Kinderrechter Nynke Vlietstra over leerplichtzittingen in Noorden. Luxeverzuim voor vakantie, maar vooral problematische spijbelaars: 'Rechtszaak is echt laatste stap'

Zon, zee, bergen, relaxen op de camping of avontuurlijke rondreizen maken. Er zijn ouders die om allerlei redenen eerder vertrekken voor de zomervakantie dan de laatste schooldag van hun kinderen. ,,Zij lopen het risico dat ze vanwege overtreding van de leerplichtwet voor de strafrechter moeten komen”, waarschuwt rechter Nynke Vlietstra van de rechtbank Noord-Nederland.

Rechter Nynke Vlietstra in de rechtbank in Leeuwarden.

Rechter Nynke Vlietstra in de rechtbank in Leeuwarden. Foto: Niels Westra

Als het gaat om incidenteel luxeverzuim blijft het vaak bij een waarschuwing van de leerplichtambtenaar, nuanceert Vlietstra. Zij is kinderrechter en strafrechter en doet al jaren leerplichtzittingen bij de rechtbank. ,,ik heb wel ouders op zitting gehad van wie de kinderen vanwege een vakantiereis niet op school waren. Ze kunnen vrijstelling van de leerplicht aanvragen bij school. Maar als dat niet gehonoreerd wordt en de leerplichtige kinderen toch niet op school verschijnen, kan er opgetreden worden.”

Nieuws

menu