Kinke (15) en Sybe (18) uit Meppel leggen op 4 mei als enige scouts een krans op De Dam

Kinke (15) en Sybe (18) Penninga uit Meppel mogen dit jaar als enige scouts een krans leggen tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei.

In verband met de maatregelen rondom het coronavirus ziet ook de nationale dodenherdenking er anders uit. Zo is er geen publiek en zijn er aanzienlijk minder politici bij de ceremonie aanwezig.

Normaal zijn bij de herdenking op De Dam 72 scouts en 14 zeekadetten aanwezig. Zij reiken onder andere de bloemen en kransen aan en begeleiden de ouderen die bij de herdenking aanwezig zijn. Dit jaar staan er vanwege het coronavirus maar twee scouts op De Dam, en dat zijn uitgerekend broer en zus Sybe en Kinke Penninga uit Meppel.

‘Iedereen kan het zien als wij wat fout doen’

Dat de twee dit jaar aanwezig zijn, is niet geheel toevallig. De broer en zus pasten perfect in het plaatje dat het Nationaal Comité 4 en 5 mei zocht. „Je moest eerder op De Dam hebben gestaan, niet ouder dan 18 zijn en uit één gezin komen”, vertelt Kinke. „En het liefst een jongen en meisje”, vult Sybe aan.

Om als scout twee keer bij de nationale dodenherdenking te zijn, is heel bijzonder. In 2018 stonden Kinke en Sybe ook op De Dam. „Je komt normaal gesproken maar één keer in aanmerking om erbij aanwezig te zijn”, legt Sybe uit. „Elk jaar kunnen scouts uit een andere provincie zich voor de herdenking aanmelden.”

Een unieke belevenis voor de broer en zus. Maar ook wel een beetje eng. „Ik heb er heel veel zin in, maar vind het ook heel spannend”, zegt Kinke. „Er staat wel wat druk op ons en iedereen kan het zien als wij wat fout doen.” Ondanks de spanning kijkt ook Sybe erg uit naar de herdenking. „Ik vind het heel gaaf. Het is sowieso al bijzonder om bij de nationale herdenking op De Dam te mogen staan, maar tijdens zo’n speciale editie helemaal.”

Oefenen

Hun enthousiasme wordt gedeeld door vrienden. „Een paar vriendinnen waren zo blij voor mij dat ze nog net niet hierheen kwamen om mij een knuffel te geven. Vrienden die bij de herdenking van 2018 de kransen droegen, waarschuwden ons wel dat de kransen zwaar zijn. Ze wegen maximaal 25 kilo en we moeten er negen neerleggen.”

Om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt, zijn de twee aan het oefenen. „We doen nu al elke dag wat oefeningen, maar het is niet zo dat we de hele dag bezig zijn. Op de dag zelf gaan we nog wel heel veel bezig.”

De nationale dodenherdenking wordt op maandag 4 mei live uitgezonden door de NOS. Om acht uur ‘s avonds wordt een stilte van twee minuten in acht genomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
menu