Kira (18) uit Oosterhesselen maakt zich op voor WK sportvissen voor dames: 'Mensen kijken me dom aan als ik vertel dat ik vis, maar het is veel meer dan hengeltje gooien!'

Komende week gaat Kira Epping zich voorbereiden op haar derde WK Damesvissen. Het 18-jarige vistalent heeft maar één doel: de gouden plak. Maar een aparte categorie voor vrouwen in de vissport, waarom is dat?

Kira Epping gaat naar het WK Damesvissen.

Kira Epping gaat naar het WK Damesvissen. Foto: Jan Anninga

Het is rond 2011 als Kira voor het eerst met een hengel langs de waterkant zit. Haar broer trommelde even daarvoor haar vader op om ‘gewoon eens lekker te gaan vissen’. Epping besloot een keertje mee te gaan. „Ik vond het meteen leuk. In die tijd hielden we elke woensdagmiddag een kleine competitie met wat kinderen uit de buurt, wie de meeste vissen kon vangen. Die won ik meestal. Toen kreeg ik er nog meer lol in. Al wilde op een gegeven moment niemand meer meedoen als ik meedeed.”

Tien jaar later maakt de jonge sportvisser zich op voor het wereldkampioenschap, voor een derde keer. Zo kwam ze al eerder voor het Nederlands damesteam uit in Polen en Zuid-Afrika, waar haar team eremetaal op een paar honderd gram vis misliep. Dit keer speelt ‘Team Holland’ een thuiswedstrijd, in Lelystad.

‘Eén plek die telt: de eerste plek’

Daar gaat het wat haar betreft anders. „Er is voor ons team maar één plek die telt, en dat is die eerste plek.” Het WK gaat in teamverband, over twee dagen in sessies van vier uur zoveel mogelijk vangen. Wie het meeste gewicht aan vis in de schaal legt, gaat naar huis met goud.

Het kampioenschap begint met een trainingsweek op locatie, om zaterdag en zondag voor de medailles te strijden. Waar traint een sportvisser dan op? „Ja, die vraag krijg ik vaak”, zucht Epping. „Op feestjes zeg ik ook liever niet dat ik sportvisser bent. Dan kijken mensen mij dom aan. ‘Dat is toch gewoon geluk hebben?’, hoor ik dan.”

Het is veel meer dan hengeltje gooien en een beetje wachten, meent zij. „Het is voorbereiding, zoals het klaarmaken van het juiste voer, het gereedmaken van de verschillende vislijnen. Tactiek, door in te spelen op weersomstandigheden, het juiste voer te gebruiken en met het juiste aas proberen voor de zwaardere vissoorten te gaan.”

Het maakt sportvissen niets anders dan topsport, zegt de jonge international. „Als ik op zondag een wedstrijd heb, ga ik zaterdags niet naar een feestje. Je moet continu alert zijn. Op je eigen dobber, maar ook op wat je tegenstanders doen. En de trainingen: ga er maar eens aan staan, zo’n zes tot acht uur per dag vol in je focus langs de waterkant.”

Waarom verschil tussen mannen en vrouwen?

Dan nog de categorie waar Kira in deelneemt: damesvissen. Waarom wordt er in de sport verschil gemaakt tussen mannen en vrouwen? Trekt een man grotere en zwaardere vissen uit het water? „Ik weet eigenlijk niet waarom dat is. In de reguliere individuele competities vis ik wel gewoon tegen mannen”, denkt Epping hardop. „Ik ben in die zin wel blij dat het verschil er is, want anders was de poule waaruit vissers worden geselecteerd veel groter en de kans op een plekje in het Nederlands team veel kleiner.”

Sportvisserij Nederland wil met de aparte categorie aandacht vestigen op het damesvissen en het vissen door vrouwen stimuleren. „Zoals de KNVB zich ook voor vrouwenvoetbal inzet”, zegt een woordvoerder. „Daarnaast kunnen vrouwen een belangrijke vrijwilligersdoelgroep voor hengelsportverenigingen zijn.”

Dat steeds meer Nederlandse vrouwen in sportvissen een hobby vinden, blijkt overduidelijk uit cijfers van Sportvisserij Nederland: in 2020 was het aantal vissende vrouwen 430.000 en daarmee ruim verdubbeld ten opzichte van 2017 (200.000).

Dierenleed?

Epping hoopt zich nog jaren met de besten ter wereld te kunnen meten, al is er ook kritiek op haar sport. Zo sprak de lokale afdeling van de Partij voor de Dieren in Utrecht zich al fel uit tegen het WK Streetfishing dat in november in de Domstad moet plaatsvinden, omdat vissen er veel onder zouden lijden. Door het zomerreces is het gissen of het standpunt op bijval van andere partijen of het college kan rekenen.

De jonge sportvisser doet de kritiek af als onzin. „Als de vissen echt veel pijn zouden hebben, zouden ze zich niet binnen korte tijd vaker laten vangen. Ik kan wel voorbeelden bedenken van veel ernstiger dierenleed...”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu