Kira Epping (18) uit Oosterhesselen wordt met Nederlandse dames vierde op het WK vissen. 'Ik ga met een goed gevoel naar huis, we hebben ons best gedaan'

De Nederlandse vrouwen vielen zondag net buiten de podiumplaatsen tijdens het wereldkampioenschap zoetwatervissen. Ze werden met 21 kilo vis vierde van de acht deelnemende landen, na Polen (1), België (2) en Italië (3). Wel werd de Nederlandse Floor Verhoeven uit Oisterwijk op individueel niveau wereldkampioen.

Sportvisser Kira Epping uit Oosterhesselen.

Sportvisser Kira Epping uit Oosterhesselen. Foto: Jan Anninga

Deelnemer Kira Epping uit Oosterhesselen belandde vandaag op de tiende plek van de 43 deelnemers . Ze haalde op over het hele weekend 47 vissen binnen met een totaalgewicht van vijf kilo en 213 gram. Dagblad van het Noorden vroeg haar hoe ze de wedstrijd heeft ervaren.

Hoe heb je het WK ervaren?

„Het ging moeizaam. Je moest zorgen dat je in het eerste uur van de wedstrijd een paar visjes zou vangen, dan viel het twee uur stil, en was het laatste uur weer heel belangrijk. Ik durf niet te zeggen hoe het kan dat die vissen alleen aan het begin en eind van de dag bijten. De dagen waren bovendien afwisselend. Zo ving niemand deze week platte vissen zoals brasem, maar vandaag gebeurde dat opeens wel. Je traint de hele week, maar het kan ondertussen wel tien keer veranderen.”

Het weer was daarbij niet bepaald een bemoediging

„Dat was niet geweldig. Het heeft heel hard geregend. De hele week. Maar ons team is dat natuurlijk wel gewend. Al heb ik ook geen gemopper gehoord bij andere landen, hoor.”

Wat was jou beste vangst?

„Een brasem van dik 2,5 kilo. De dobber ging onder, mijn elastiek ging er een paar meter uit. Het voelde direct goed. Ik wist: dit is een goeie. Dan moet je rustig blijven en zorgen dat je ‘m binnen krijgt, al doe je er nog zo lang over.”

„Toen ik de vis in mijn net had liggen, moest ik eerst even een paar keer heel diep adem halen. Ik stond te trillen op mijn benen. Ik kon even niet meer nadenken. De hele week vang je geen platte vis, en dan vang je in de wedstrijd opeens wel één. Dat is dan zo belangrijk om binnen te halen. Die moet je echt hebben.”

Het mocht niet baten, terwijl jullie zaterdag nog tweede stonden, zijn jullie op de vierde plaats geëindigd

„Helaas. Het kan ineens anders lopen. Wij vingen zondag beter, maar andere landen ook. Ik ben niet teleurgesteld. We vinden het mooi dat Floor die medaille heeft. Daar hebben we als Nederlandse dames met elkaar aan gewerkt. We hebben samen onze tactiek uitgestippeld. Zo cupten [voerden met een bekertje, red.] wij andere dingen bij dan andere landen.”

„Ik ga met een goed gevoel naar huis. We hebben ons best gedaan. Meer konden we niet doen.”

Ga je nog trainen op een nieuwe techniek?

„Niet per se. Volgende week heb ik hier weer een wedstrijd: het NK junioren, maar dan kunnen de omstandigheden weer heel anders zijn. Dat beoordeel ik op dat moment wel. Het is de bedoeling dat ik dan gewoon de titel pak.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu