Kleindierenvereniging bedenkt alternatief voor afgelaste Noordshow: 'Tóch het hoogtepunt van het jaar'

Metselaars eigen konijnen zaten al klaar voor de keuring van volgende week. Eigen foto

De Noordshow in Assen gaat niet door, maar dat betekent niet dat dierfokkers uit het Noorden de afsluiting van het fokseizoen moeten missen. Op 6,7 en 8 januari toeren de keurmeesters door de noordelijke provincies, op zoek naar de mooiste kippen, konijnen en cavia’s.

Het idee komt uit de koker van de kleindierenvereniging in Midden-Drenthe. Oorspronkelijk zou hun ‘Midden Drenthe show on Tour’ volgende week al plaatsvinden. ,,Er hadden zich al 123 fokkers opgegeven, met in totaal 900 dieren. Van Harlingen tot Delfzijl en ergens onderin Overijssel”, zegt Gerard Metselaar van de Midden Drenthe Show.

Hoewel het idee strikt genomen aan de strengere coronamaatregelen voldoet, vindt het bestuur het laten doorgaan van het evenement nu maatschappelijk niet verantwoord. ,,We willen de grenzen niet opzoeken”, zegt Metselaar. ,,Maar ook niet het bijltje erbij neergooien.” Met het draaiboek voor een keurmeesterstournee kant en klaar op zak is één en één twee: de tour gaat door, maar pas in januari, op de data van de afgelaste Noordshow.

Online meekijken

Twee dagen rijden tien tot vijftien keurmeesters dan langs de dierenfokkers. Ze worden vergezeld door vrijwilligers van de Midden-Drentse kleindierenvereniging én studenten van de Drentse landbouwopleidingen. De studenten filmen hoe de keurmeesters te werk gaan en belichten de mooiste dieren van elk adres nog eens extra. Metselaar verwacht dat ze dit jaar nog mooier zijn dan anders: ,,We hebben allemaal meer tijd gehad. Ik verwacht dat je dat terugziet in de dieren. Dit jaar hebben we de toppers.”

Die filmpjes worden op de vrijdag getoond aan de drie hoofdkeurmeesters. Online bediscussiëren zij welk dier de mooiste is. Iedereen kan live meekijken. ,,Zo heeft iedere liefhebber toch een kundig oordeel en een mooie afsluiting van het fokseizoen.”

Extra deelnemers mogelijk

De landelijke bond was enthousiast over het plan. De leden (na aanvankelijke terughoudendheid bij de in het algemeen wat oudere dierfokker) ook. ,,Er zijn zelfs nog jeugdleden uit Rolde lid geworden van onze kleindierenvereniging”, vertelt Metselaar. ,,Die dachten: hé, dit is een leuke club, die wat ruimdenkender is.”

Door de extra voorbereidingstijd en het afgelasten van de Noordshow heeft het bestuur besloten de aanmeldingen opnieuw open te stellen. Liefhebbers kunnen tot 16 november terecht op de website van de kleindierenvereniging .

Nieuws

Meest gelezen

menu