Kleine 500 huishoudens in gemeente Westerveld maken nu gebruik van glasvezel (rest volgt komende weken)

Een kleine 500 huishoudens in de gemeente Westerveld maken inmiddels gebruik van glasvezel. De andere deelnemers krijgen de komende weken signaal.

Het ingraven van glasvezel. FOTO ARCHIEF DVHN

Het ingraven van glasvezel. FOTO ARCHIEF DVHN

,,We hebben op dit moment een slordige 800 aansluitingen opgeleverd”, vertelt operationeel manager Jordi Duits van het verantwoordelijke Digitale Stad in Leusden. ,,Van deze adressen hebben er op de kop af 476 nu daadwerkelijk verbinding.”

Volgens hem hebben in totaal zo’n 1470 huishoudens in het buitengebied van de gemeente Westerveld zich eerder voor glasvezel aangemeld.

Medio oktober kan iedereen het internet op

Duits verwacht dat medio oktober iedereen met snelheden tot 500 mbit per seconde het internet op kan. Dat is iets later dan eerder is gezegd. In juni voorspelde Duits nog dat alle inschrijvers in Westerveld eind augustus signaal zouden hebben.

Buiten de kernen van Westerveld is het internet tot dusver erg traag. Soms zo traag dat gelijktijdig bellen en tv-kijken niet te doen is. Na een aanlooptijd van vijf jaar ging 1 november vorig jaar in Diever de eerste schop de grond in voor de aanleg van glasvezel. De maanden erna waren her en der in de gemeente graafploegen aan het werk te zien.

Drie weken geleden hadden de eerste 17 adressen een werkende glasvezelverbinding. Inmiddels is de teller dus snel opgelopen, richting de 500.

Verdere uitrol is in volle gang

De aanvankelijke initiatiefnemer Westerveld Op Glas (WOG), een club burgers uit de gemeente, heeft zichzelf eerder dit jaar opgeheven. Digitale Stad heeft het roer nu van WOG overgenomen. Duits laat weten dat de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk op dit moment in volle gang is. ,,We leveren zo’n 40 aansluitingen per week op. Nu de bouwvak achter de rug is, wordt het tempo nog wel hoger.”

Volgens de operationeel manager heeft uiteindelijk 40 procent van alle huishoudens in het buitengebied van Westerveld zich voor aansluiting op het glasvezelnetwerk aangemeld. ,,Ook de negen openbare basisscholen van stichting Talent hebben we aangesloten.”

Voor het snelle internet zijn uitsluitend adressen buiten de grotere kernen van de gemeente benaderd. In deze kernen, zoals Diever, Dwingeloo en Havelte, volstaat doorgaans de koperen adsl-verbinding. Die maakt voldoende snel internet mogelijk.

In de nabije toekomst snelheden tot 1 Gigabit

De gebruikers van glasvezel in Westerveld hebben voor hun abonnement keuze uit een tiental providers. Duits: ,,Dat zijn de bekende, grote aanbieders die in het hele land actief zijn. Abonnees kunnen kiezen voor snelheden tot maximaal 500 mbit/s, zowel up als down. Op dit moment vinden landelijk tests plaats voor snelheden die nog twee keer zo hoog liggen, tot maximaal 1 Gigabit per seconde. Zodra dat beschikbaar komt, zal het ook in Westerveld worden aangeboden. Ik kan nog niet zeggen wanneer dat zal zijn. Daar heeft Digitale Stad ook geen rol in, het netwerk wordt beheerd door KPN. Die zal tegen die tijd de wijkcentrales erop moeten aanpassen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu