Kleine musea Westerveld krijgen midden in coronacrisis 150.000 euro subsidie. 'We zijn erg blij en zeer dankbaar'

Het OERmuseum heropende vorig voorjaar na een make-over. FOTO DVHN

Een waar geschenk uit de hemel in deze barre tijd: drie kleine musea in de gemeente Westerveld krijgen samen zo’n 150.000 euro subsidie. Dat maakt de provincie Drenthe een dezer dagen bekend.

De musea waar de vlag in top kan, zijn: het OERmuseum in Diever, Museums Vledder en Miramar Zeemuseum, ook in Vledder. Al jaren hebben deze kleine musea de grootste moeite het hoofd boven water te houden. Op dit moment zijn ze door de coronacrisis ook nog gedwongen de deur tijdelijk op slot te houden. Meer dan ooit is deze financiële steun daarom welkom.

,,We zijn er erg blij mee en zeer dankbaar voor”, vertelt Michiel Rutten. Hij is secretaris van het (archeologische) OERmuseum en spreekbuis van de drie musea. Sinds enkele jaren werken die, als Schatkamers van Zuidwest-Drenthe , steeds intensiever samen. Ook bij het aanvragen van deze subsidie hebben ze de handen ineen geslagen.

Het gaat om LEADER-geld, via de provincie toegekende Europese subsidie voor ‘een vernieuwend en onderscheidend plan om de (vrijetijds-)economie en de leefbaarheid van Zuidwest-Drenthe te versterken’. De drie musea azen al geruime tijd op de subsidie. De zogenoemde LAG, Lokale Actie Groep, adviseert de provincie over toekenning.

‘Beschikking kan elk moment in de bus liggen’

Rutten: ,,Op verzoek van dit comité hebben we diverse presentaties verzorgd, zowel op papier als persoonlijk.” Gedeputeerde Staten hakken uiteindelijk de knoop door. ,,Maar”, zegt hij, ,,we hebben al de verzekering gehad dat het goed komt met die 150.000 euro. De beschikking kan elk moment in de brievenbus liggen.”

De drie musea ontvangen de subsidie voor een gezamenlijk marketingplan en de uitvoering daarvan. Doel is om in drie jaar tijd de musea zo veel meer bekendheid te geven dat de bezoekersaantallen verdubbelen. ,,Vanuit het provinciehuis is ons al te verstaan gegeven dat we daar nu vier jaar voor mogen uittrekken. Vanwege corona: op dit moment kunnen we immers geen van drieën open.”

‘Geld niet bedoeld om deze klappen op te vangen’

Het LEADER-geld is dus wel ‘geoormerkt’, waarschuwt Rutten. Het mag alleen worden ingezet om de public relations van de drie musea op een hoger plan te tillen. ,,Het is niet bedoeld om de klappen op te vangen die we oplopen nu we noodgedwongen gesloten blijven. Wat dat betreft hopen we nog iets te kunnen krijgen uit een van de noodfondsen die de regering heeft ingesteld.”

Rutten maakt er geen geheim van dat de drie Westerveldse musea keihard worden geraakt door de coronacrisis. ,,Het was al geen vetpot en nu dit. De vaste lasten lopen door, terwijl er geen inkomsten tegenover staan.” Hij legt uit dat zijn eigen OERmuseum de meeste bezoekers doorgaans in het voorjaar trekt. ,,Dat is inmiddels deels voorbij.”

Deur weer open, maar wel veilig

Rutten legt uit dat de drie musea aan het prakizeren zijn hoe ze, zodra daar toestemming voor komt, dit seizoen weer veilig bezoekers kunnen ontvangen. ,,Miramar bijvoorbeeld heeft een relatief grote horecaruimte. Daar zou je anderhalve meter afstand kunnen aanhouden. Maar het OERmuseum zit in een eeuwenoud pand. Probeer daar maar eens uit elkaars buurt te blijven. Ondertussen is het maar de vraag of we überhaupt dit seizoen nog wel open kunnen.”

Dankzij een ingrijpende make-over trok het OERmuseum vorig jaar bijna 4900 geïnteresseerden, een derde meer dan het jaar ervoor. Miramar en Museums Vledder komen doorgaans uit op 5200, respectievelijk 5600 bezoekers per jaar. Door de coronacrisis dreigt volgens Rutten niet meteen het faillissement van de drie kleine musea. ,,Dat nog net niet. Maar het is duidelijk dat we na dit seizoen wel door alle reserves heen zijn.”

Ook al 25 mille van gemeente binnen

Voorwaarde voor toekenning van de LEADER-subsidie is dat de gemeente Westerveld ook een duit in het zakje doet. ,,Dat is al gebeurd”, vertelt Rutten. ,,De gemeente heeft het geld zelfs al overgemaakt: 25.000 euro voor de drie musea samen. Dankzij die bijdrage kon er ook al een pr-medewerker aan de slag gaan.” In de pijplijn zitten inmiddels onder meer folders, verbeterde websites, vlaggen, billboards en een advertentiecampagne.

Maar met de daadwerkelijke uitvoering van deze plannen maken de musea nu wel even pas op de plaats. ,,Dat heeft op dit moment niet veel zin. We moeten de deur immers dicht houden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu