Kleine reisbureaus dreigen kopje onder te gaan door afwezigheid coronasteun. 'We vechten voor ons bestaan, maar zitten met de handen in het haar'

Reikhalzend kijken we uit naar vakantie. Kunnen we iets boeken over de grens of niet? Het kabinet geeft volgende week meer duidelijkheid. Tot die tijd is het afwachten. En dat betekent nagelbijten voor kleine reisbureaus. Velen dreigen kopje onder te gaan door uitzichtloosheid en de afwezigheid van steunpakketten.

Zo ook Maletha Cosse van Cosse Camper Adventure uit Nieuw-Weerdinge. Jarenlang bouwde ze met haar man aan de reisorganisatie voor camperreizen. Maar nu dreigen ze kopje onder te gaan. Cosse was donderdag te gast in Corona Dialoog. Bekijk de uitzending hier terug.

Faillissement dreigt

,,We kunnen al een tijd niets. Ons planbord voor camperreizen hangt vol met kaartjes vol steunbetuigingen van klanten. Opgeven is geen optie, maar we zitten wel met de handen in het haar. Sommige klanten hebben al in 2019 geboekt en moeten dit jaar voor de tweede keer omboeken. Als ze dat niet willen en hun geld terugvragen, dan dreigt een faillissement. Wij moeten in de tussentijd ook kosten betalen. De meesten vertrouwen op ons. Maar een deel niet.”

‘Stel we gaan failliet, dan krijgt klant wel geld terug’

Voor steunpakketten komen Maletha en haar man niet in aanmerking. ,,Omdat we als ZZP’ers vanuit huis werken. Via de Tozo-regeling krijgen we 1500 euro netto per maand.” Daar moet het stel het privé van zakelijk van redden. En dat is eigenlijk niet te doen. „Gelukkig hebben we wel een branchevereniging en een garantiefonds achter ons staan. Stel we gaan failliet, dan krijgt de klant wel geld terug.”

Op zoek naar nieuwe samenwerkingen ziet Cosse niet. ,,Dat ligt in onze branche wat anders. Er is geen ministerie van toerisme. En de overheid toont maar weinig interesse.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Video
corona dialoog
menu