Kleinzoon Julian van oud-burgemeester Marten Bushoff van Roden maakt bliksemcarrière in PvdA

Burgemeester Marten Bushoff maakte als jonge, energieke burgemeester veel indruk in Roden. Zijn 23-jarige kleinzoon Julian maakt nu snel carrière binnen de PvdA. Hij schreef mee aan het landelijke verkiezingsprogramma en is fractievoorzitter in de gemeenteraad van Groningen.

Julian Bushoff in de naar zijn grootvader genoemde straat in Nieuw-Roden.

Julian Bushoff in de naar zijn grootvader genoemde straat in Nieuw-Roden. Foto: Marcel Jurian de Jong

‘D’R UIT!!!’. Nog geen tien jaar geleden kreeg Julian Bushoff dit regelmatig te horen. „Ik bracht meer tijd door buiten de klas dan er in”, bekent hij. „Als ik het ergens niet mee eens was, of iets oneerlijk vond, ging ik er hard tegenin.” Het Parcival College in Groningen mocht dan een vrije school zijn, de leraren lieten zich niet alles zeggen door zo’n blaag. Ze legden wel de kiem voor een snelle politieke carrière. „Een mentor leerde mij te focussen op zaken die echt belangrijk zijn en niet om elke kleinigheid de strijd aan te gaan.”

En nu is Julian Bushoff alweer twee jaar fractievoorzitter voor de PvdA in Groningen. Afgelopen zomer schreef hij mee aan het landelijke verkiezingsprogramma van zijn partij, samen met politieke zwaargewichten als Kamerlid Henk Nijboer.

Erfenissen

Hoe jong ook, Bushoff heeft een paar erfenissen op zijn schouders. De eerste is die van zijn grootvader, Marten Bushoff (1924-1979), die hij dus nooit heeft gekend. Maar de twee zijn duidelijk aan elkaar verwant. Opa Bushoff was met zijn 33 jaar op dat moment de jongste burgemeester van Nederland toen hij in 1958 aantrad als burgemeester van Roden. Een fanfarekorps haalde hem binnen. Precies vijftig jaar geleden zwaaide Marten Bushoff af. In de tussentijd veranderde Roden van een boerendorp in een industriële kern.

Julian Bushoff heeft twee moeders, één van hen is de dochter van de oude burgemeester, maar de politieke belangstelling heeft wel een generatie overgeslagen, stelt Bushoff. „Mijn ouders werken in de zorg, ze zijn wel maatschappelijk betrokken, maar politiek was bij ons thuis niet echt een thema.”

Het Rode Hert in Roderwolde

Tot zijn 11de woonde Bushoff in stadswijk Beijum, daarna in Roderwolde. Niet elke puber neemt het zijn ouders in dank af als ze de stad verruilen voor een dorp, maar hij vond het prima. Al snel kreeg hij er een baantje in legendarisch café Het Rode Hert. „De sfeer in Roderwolde sprak me aan. Mensen kijken er naar elkaar om en kennen elkaar. Het is gemoedelijk. Eigenlijk zou de hele samenleving zo moeten zijn: dat mensen elkaar kennen en naar elkaar omkijken.”

En nee, een gezin met twee moeders was geen punt in het dorp. „De uitbaters van het Rode Hert waren twee dames en de dominee homo”, lacht Bushoff. „En ik heb me nooit iets aangetrokken van mensen die wel iets van ons gezin vonden. Dat is jouw probleem, dacht ik dan. Het is gewoon wat het is.”

De inmiddels Drentse jongen bezocht dus een middelbare school in Groningen. Via een maatschappelijke stage kwam hij bij de stedelijke PvdA terecht.

PvdA in zwaar weer

Het ging toen bar slecht met die partij. Landelijk lag partijleider Diederik Samsom zwaar onder vuur omdat de partij meewerkte aan bezuinigingen van het kabinet Rutte II. In de stad Groningen ging het ook niet best. Andere partijen hadden het helemaal gehad met de in hun ogen drammerige en dominante sociaaldemocraten. Een grote bestuurscrisis brak uit, na een snoeihard rapport over het optreden van de stedelijke partij besloot de afdeling de lokale leider Frank de Vries en fractievoorzitter Arjen de Vries af te zetten.

Wat heb je als jongeling dáár nou te zoeken... „Ik ben eigenwijs. Ik trek mij niet zo veel aan van wat anderen vinden.”

Het laat zich raden dat de PvdA wel blij was met deze enthousiaste jongen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst. En jongeren zijn gretig, willen bergen verzetten en nemen geen genoegen met ‘dat is nu eenmaal zo’.

Niet meer de grootste

Het ging snel, pijlsnel. In 2018 kwam Bushoff in de raad, amper 21 jaar oud. Meteen koos de fractie hem tot voorzitter. Voor een deel geluk, vindt hij. „Je bereikt het doordat andere mensen het je gunnen. Het scheelde dat ik in de voorgaande periode al een tijdje meeliep als voorzitterr van de jongerenafdeling.”

De PvdA maakt deel uit van een coalitie met GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Aan Bushoff en zijn vijf fractiegenoten de taak om te zorgen dat het geluid van de sociaaldemocraten voldoende doorklinkt in het beleid. Dat valt niet mee nu de PvdA niet meer, zoals tussen 1945 en 2014, de grootste fractie vormt. „Groningen is wel een rode stad gebleven. Nu is GroenLinks de grootste fractie, daarvoor D66.”

Dat mag zo zijn, er ligt nog een erfenis op de schouders van de jonge fractievoorzitter. Decennialang bepaalden PvdA-wethouders de ontwikkeling van de stad, zij het soms tot ergernis van andersdenkenden. Zij hadden uitgesproken ideeën hoe nieuwe wijken eruit moesten zien. Jong, oud, arm en rijk moesten er terecht kunnen. Oudere wijken lieten ze opknappen. Ook al wonen er arme mensen, ze hebben tenminste nog een aantrekkelijke woonomgeving.

Dit is het stempel dat de PvdA bij uitstek op de stad heeft gedrukt. Bushoff: „Ik hoop dat die traditie nooit verloren gaat.”

Hij wijst op een recent onderzoek, waaruit weer eens de achterstand blijkt van veel gemeenten in Drenthe en Groningen. Wie daar opgroeit, zal waarschijnlijk aanzienlijk minder verdienen dan mensen elders. Julian: „Iedereen wil graag een goed huis, een baan met voldoende loon en een goede opleiding voor zijn kinderen. Het is triest dat dit nog lang niet voor iedereen is weggelegd. Daar wil ik in de politiek iets aan doen.”

Generatie die het niet makkelijk heeft

Het kon niet uitblijven dat ook de landelijke partijbonzen hun oog op de Groningse fractievoorzitter lieten vallen. Ze vroegen hem mee te schrijven aan het verkiezingsprogramma voor 17 maart. Bushoff vertegenwoordigt een generatie die het niet gemakkelijk heeft. Jongeren bouwen tegenwoordig al snel een studieschuld op van 30.000 euro, waarna ze zich door de fors gestegen prijzen opnieuw diep in de schulden mogen steken bij de koop van een huis. Intussen zijn veel vaste banen tegenwoordig slechtbetaalde flexbaantjes geworden.

„Vooral aan de woningmarkt moet iets veranderen. Die vrije huursector zit helemaal vast. We moeten af van het leenstelsel in de studiefinanciering. Ja, jongeren werken vaak voor platformbedrijven als Uber en Deliveroo, die hun risico’s zo veel mogelijk afwentelen op de werknemers. Zo willen we het niet. Het maakt duidelijk dat overheidsingrijpen nodig is.”

Zijn ogen glinsteren even bij de vraag of hij naar de Tweede Kamer wil. „Als de kans zich voordoet, wie weet. In ieder geval vind ik de politiek heel leuk. Maar het kan ook zijn dat ik iets heel anders ga doen. Een droom van mij is ook om een eigen cafeetje of restaurant te starten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu