Klusjesman Josef B. werkt niet meer mee aan gedragsonderzoek

Josef B. mag donderdag niet naar hoorzitting Zuidwolde. Illustratie: ANP

Klusjesman Josef B. die samen met vader Gerrit-Jan van D. negen jaar lang met zes kinderen in totale afzondering leefde op een boerderij in Ruinerwold, weigert nog langer mee te werken aan gedragsonderzoek. Hij heeft geen vertrouwen in de onderzoekers.

B. zit sinds ongeveer drie weken in het Pieter Baan Centrum, maar heeft daar niet meer dan vier woorden gesproken. ,,Ja. Nee. Goedemorgen en goedemiddag. Maar dat was per ongeluk’’, verklaarde B. tegenover de rechtbank tijdens een tussentijdse zitting.

Hongerstaking

 Ook is B. is enkele dagen in hongerstaking geweest, maar inmiddels eet hij weer. ,,Ik heb er geen vertrouwen meer in. Ik ben hier naartoe gestuurd op basis van een psychiater die drie minuten met mij heeft gesproken.’’

Door zijn gedwongen opname dreigt B. zijn werkplaats in Meppel en de Ruinerwoldse hoeve waar hij met de kinderen verbleef te verliezen. B. baalt daar enorm van. ,,Die boerderij is het huis van deze zes jonge mensen. We hadden hele lage huur. Daartegenover stond dat wij zouden opknappen. Het is nu 350.000 euro waard en we hadden nog een huurcontract van 10 jaar. Het geld dat we erin hebben gestoken zijn we kwijt als we dit huis verliezen.’’

Niet verhoord

Tijdens de zitting werd duidelijk dat vader Van D. nog altijd niet door rechercheurs is verhoord. Het is wachten op de onderzoekers die adviezen moeten geven hoe dat het beste kan gebeuren. Van D. kreeg in 2016 een hersenbloeding in de hoeve en kan sindsdien niet meer praten.

De vader wordt verdacht van seksueel misbruik, mishandeling en vrijheidsberoving van zijn kinderen. Hij werd op 13 oktober vorig jaar in de boerderij in Ruinerwold met vijf van zijn kinderen ontdekt nadat een van zijn zoons bij een café in de buurt om hulp had gevraagd. Josef B. zit vast wegens mishandeling en vrijheidsberoving.

Nieuws

Meest gelezen

menu