'Klusjesman van Ruinerwold' maakt einde aan zijn hongerstaking in gevangenis. 'Dit hakt erin'

Josef B. in januri 2020 in de rechtbank van Assen. Illustratie: ANP

Josef B., de 'klusjesman van Ruinerwold' heeft zijn hongerstaking in de gevangenis beëindigd. Wekenlang at hij geen hap, uit protest tegen zijn uitzichtloze voor-detentie. Inmiddels heeft hij toch weer wat voedsel achter de kiezen, zegt hij in een interview met De Telegraaf.

„Sinds een paar dagen weer, in beperkte mate. Misschien ga ik opnieuw in hongerstaking. Ik zoek geen medelijden, maar dit opgesloten zijn hakt erin”, zo tekent De Telegraaf op. De rechterhand van hoofdverdachte Gerrit Jan van D. is boos dat hij na ruim een jaar nog altijd in voorarrest zit. Hij spreekt met De Telegraaf vanuit de gevangenis van Zutphen, waar hij in een strenger regime is geplaatst.

Justitie verdenkt de Oostenrijker ervan dat hij heeft meegeholpen om het 'spookgezin' in Ruinerwold verborgen te houden. Als klusjesman van de boerderij zou hij hebben bijgedragen aan de vermeende gevangenschap van de zes kinderen.

'Nooit iets tegen mij gezegd'

Maandag is een tussentijdse zitting in de geruchtmakende zaak. Mogelijk valt daar een beslissing of de door een hersenbloeding verlamde Gerrit Jan van D. nog kan worden vervolgd voor vrijheidsberoving en misbruik van zijn kinderen. De klusjesman verwacht van niet. „Ik heb begrepen dat communicatie met hem niet meer mogelijk is.”

Sinds Josef B. werd gearresteerd en de politie Van D. met vijf kinderen uit de boerderij haalde, hebben twee van zijn oudste kinderen, die niet in de boerderij hebben gewoond, gedetailleerde verklaringen afgelegd over mishandeling en misbruik. Josef B. gelooft niet dat die verhalen waar kunnen zijn.

„Mishandeling en misbruik vind ik in algemene zin natuurlijk verwerpelijk. Maar ik kan me niet voorstellen dat Gerrit Jan dat heeft gedaan. Hij heeft mijn respect. Ik voel het aan als iemand verkeerde dingen doet. De oudere kinderen die bij mij in de werkplaats hebben gewoond, hebben nooit iets tegen me gezegd”. aldus B. in De Telegraaf.

 

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu