Knarrenhof in Paterswolde lijkt van de baan: krappe meerderheid gemeenteraad kiest voor sociale huurwoningen op terrein Bladergroenschool

Initiatiefnemer Jan Slangen (rechts) en projectontwikkelaar Ruben Beens van het knarrenhof eerder op de locatie van de vroegere Bladergroenschool.

Initiatiefnemer Jan Slangen (rechts) en projectontwikkelaar Ruben Beens van het knarrenhof eerder op de locatie van de vroegere Bladergroenschool. Foto: DvhN

De knarrenhof in Paterswolde lijkt van de baan. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad van Tynaarlo geeft de voorkeur aan sociale huurwoningen op de plek van de Bladergroenschool in het dorp.

Tot een besluit kwam de gemeenteraad dinsdagavond niet. Na ruim drie uur vergaderen over de knarrenhof besloot burgemeester Marcel Thijsen het onderwerp opnieuw te agenderen voor de volgende raadsvergadering.

De initiatiefgroep Hof van Paterswolde is al drie jaar bezig met de realisatie van een knarrenhof, met zo’n dertig huur- en koopwoningen voor ouderen op de locatie van de Bladergroenschool. Daar is momenteel een tijdelijk asielzoekerscentrum gevestigd voor zo’n 150 Afghaanse vluchtelingen.

Aanvankelijk was de gemeente Tynaarlo enthousiast over de komst van een knarrenhof op deze locatie, maar keerde terug op haar schreden. Burgemeester en wethouders kozen later voor sociale woningbouw door de Stichting Eelder Woningbouw, vanwege het grote tekort aan deze woningen. Volgens het college is de vraag naar sociale huurwoningen sinds 2021 sterk toegenomen in met name Eelde–Paterswolde.

Waar is jullie steun?

Jan Slangen van de initiatiefgroep Hof van Paterswolde voelt zich in zijn hemd gezet door de gemeente, liet hij dinsdagavond tijdens de gemeenteraad weten. ,,De burgemeester zei bij de opening van het azc in de Bladergroenschool dat de schop voor de knarrenhof in juni 2023 de grond in kon. Waar is jullie steun voor ons plan nu?”

Volgens Slangen zijn er 394 belangstellenden voor het plan in Eelde. Zo’n dertig zaten dinsdagavond op de publieke tribune in de raadszaal. ,,Het zijn eigenaren van grote eengezinswoning in de regio op zoek naar een kleinere woning met naoberschap. Ze zien om naar elkaar. Hun woningen komen vrij voor anderen.”

Topprioriteit

Voorzitter Frans Verhoeven van de huurdersbelangenvereniging Eelde-Paterswolde liet een ander geluid horen. Volgens hem is het bouwen van sociale huurwoningen topprioriteit. ,,In Eelde zijn 1600 en in gemeente Tynaarlo 3400 woningzoekenden.” Stichting Eelder Woningbouw heeft de laatste jaren weinig sociale woningen in het dorp gebouwd. De corporatie kan volgens Verhoeven 53 huurwoningen bouwen op het Bladergroenterrein en de voormalige school De Kooi in Eelde.

In de regio Groningen–Assen is, na Noordenveld, de wachttijd voor een sociale huurwoning het grootst in de gemeente Tynaarlo. De inschrijfduur voor een sociale huurwoning in Eelde–Paterswolde is volgens B en W opgelopen van drie jaar in 2018 naar ruim zeven jaar in 2022.

Wethouder Jurryt Vellinga zegt te kijken naar alternatieve locaties voor een knarrenhof in Eelde.

Meer succes

Elders in Drenthe hebben plannen voor een knarrenhof meer succes. In Emmen betrokken deze week de eerste bewoners hun nieuwe huis in de ouderenwoonvorm. In Peize stemde de gemeenteraad vorige maand in met de komst van een seniorenhof en ook in Meppel bestaan plannen voor deze woonvoorziening.