Koen van Loon uit Emmen wordt 20 in 2020: 'Podcasting is een soort digitaal dagboek voor ons'

In de rubriek 20 in 2020 vertellen jongeren die zijn geboren in het jaar 2000 over hun leven. Wat doen deze (bijna-) twintigers, wat houdt hen bezig en hoe zien zij de toekomst? Vandaag Koen van Loon uit Emmen. Hij werd 20 op 25 september.

Koen van Loon doet samen met zijn drie beste vrienden aan podcasting.

Koen van Loon doet samen met zijn drie beste vrienden aan podcasting. Foto: Corné Sparidaens

Festivals

,,Festivals en grote evenementen organiseren. Dáár wilde ik mij op richten, met mijn opleiding commerciële economie op NHL Stenden in Emmen. Ik zat te denken aan een stage bij concertorganisator MOJO of Ticketmaster en wilde kijken of ik alvast wat ervaring kon opdoen bij No Limit Events, van het Hello Festival in Emmen. Maar ja, toen kwam corona en werd alles geschrapt.

Gelukkig is de opleiding breed en kun je er van alles mee. Op dit moment ben ik met heel andere dingen bezig: podcasting. Ik ben daar tijdens de eerste lockdown mee begonnen, samen met mijn drie beste vrienden uit Emmen. Ik had meer vrije tijd doordat ik geen reistijd meer had naar school en sommige colleges uitvielen.

Ik zocht iets om mezelf te vermaken en mij nichtje tipte mij over de podcast Zelfspodcast . Ik ben daar betalend abonnee van geworden en haal er veel inspiratie uit. En ik dacht: als deze heren het kunnen, kan ik het ook.’’

Podcast: een digitaal dagboek

,,Mijn vrienden en ik hebben eerst uitgebreid research gedaan. Hoe start je een podcast op? Wat voor apparatuur heb je nodig? We hadden eerst een microfoon gekocht, maar die bleek niet te werken op de computer. We hebben momenten gehad dat we dachten: pff, moeten we hier wel mee doorgaan? Maar we hebben toch doorgezet en zijn begin november begonnen met opnames. En het is zo leuk!

Het maken van een online radioprogramma, want dat is het, is sowieso mooi om te doen. Daar komt bij dat het voor onszelf ook een herinnering is, voor later. Dat je denkt, als je het terug luistert: o, zo dachten wij toen. Het is een soort digitaal dagboek. De podcast heet Podcasten met gasten . Een woordspeling. Gasten, omdat wij vier gasten uit Emmen zijn. En we nodigen gasten uit.

Mensen kunnen ons beluisteren via streamingdiensten zoals Spotify en Apple Podcast. Onze ambitie is om een landelijke bekende podcast te worden. Daar heb je marketing en communicatie voor nodig, dus komt mijn opleiding goed van pas.’’

Mountainbiken en tennissen

,,Ik werk naast mijn studie als marketingcommunicatiewerker bij Emmen Maak Het Mee. Tenminste, tot 1 januari, want daarna neemt de gemeente de citymarketing over en houdt het voor mij op. Erg jammer, het is een leuke bijbaan. Ik ben er blijven hangen na mijn mbo-stage. Ik zorg voor de sociale media en doe onder meer online verslag van evenementen. Maar ja, door corona zijn die er nu niet.

Of ik het moeilijk heb met de coronacrisis? Nee, eigenlijk niet. Ik heb het voordeel dat mijn school al heel snel online onderwijs opstartte. Op donderdag werd bekend dat de scholen dicht moesten en op maandag had ik al online les. Van vrienden en vriendinnen hoor ik wel andere verhalen. Sommigen hebben zelfs studievertraging opgelopen doordat het lang duurde voordat online onderwijs op gang kwam. En ik heb door corona meer vrije tijd.

Ik ben begonnen met mountainbiken, dat kun je mooi met anderen doen op anderhalve meter afstand en je hebt hier prachtige paden. Sinds kort tennis ik ook.’’

Beweeglijke tijd

,,We leven in een beweeglijke tijd. Als dit interview een jaar geleden was geweest, was het een heel ander verhaal geworden. Dan ging het helemaal over festivals en zo. En die kómen er ook wel weer, maar wanneer?

Het zou sneller kunnen als de overheid een efficiënter beleid zou voeren. Er wordt nu van alles verboden om zo min mogelijk besmettingen te krijgen, maar ik denk dat sommige dingen best door kunnen gaan met een aangepast plan. Wat nou als je je als bezoeker een dag voor een festival laat testen op corona en vervolgens in quarantaine gaat, zodat je het virus nergens kunt oplopen?

Dan zou zo’n festival toch door moeten kunnen gaan, als alleen de negatief geteste bezoekers worden toegelaten? Ik zou zeggen: ga hier eens mee proefdraaien en bouw het uit als het werkt.’’

Minder op mobiele telefoon

,,Los van corona om vind ik dit best een fijne tijd om in op te groeien. Als mijn ouders vroeger iets moesten weten, konden ze dat alleen opzoeken in boeken, in de bibliotheek. Mijn generatie kan veel sneller even op internet dingen uitzoeken. Ik ben wel blij dat ik nog een buitenspeelkind ben geweest.

De kinderen van nu zitten veel meer op mobieltjes en computers en hebben vaker overgewicht. Ik moest echt een uur per dag buiten spelen en dan pas mocht ik ‘s avonds tv kijken of op de Nintendo. Ik heb op Netflix The social dilemma gezien, over de invloed die sociale media hebben in deze tijd. Ik besef nu dat er meer te zien is in de wereld dan wat je voorgeschoteld krijgt via de algoritmes van de sociale media.

Ik ben de krant gaan lezen en probeer minder op mijn telefoon te zitten. Al is dat wel moeilijk, omdat die zo geïntegreerd is in je leven. Je komt er al snel achter waar je je mobiel allemaal voor nodig hebt. Zoals voor school: als ik een roosterwijziging heb, wordt dat soms een uur van tevoren pas doorgegeven.’’

Wil je ook meedoen aan deze serie? Meld je aan via  20in2020@dvhn.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
20 in 2020
menu