Kofferbakmoord: dna van verdachte Hans O. op broekzak van Ralf Meinema uit Klazienaveen gevonden. 'Ik heb mijnheer Meinema niet vermoord en zou graag naar huis willen'

Er is dna-materiaal aangetroffen van de 42-jarige Hans O. uit Emmen op de broekzak van de in 2017 vermoorde Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen. Dat bleek tijdens een pro formazitting in de rechtbank van Assen.

Hans O. tijdens de eerste pro formazitting van de kofferbakmoord

Hans O. tijdens de eerste pro formazitting van de kofferbakmoord Tekening: Heleen van den Broek/DvhN

Hans O. is verdachte in de zaak die bekendstaat als de kofferbakmoord. Hij blijft in ieder geval tot en met vrijdag vastzitten. Dan laat de rechtbank weten of er voldoende bewijs tegen hem ligt om hem langer vast te houden.

Dinsdagmiddag diende de eerste pro formazitting met de verdachte. Dat is een niet-inhoudelijke zitting. Naast het dna-spoor zou Hans O. de dagen voor Meinema's dood hem hebben gebeld met een prepaid-telefoon en simkaart die hij aanschafte om enkel en alleen contact te hebben met Ralf Meinema.

Anonieme bedreigde getuige

Op 31 maart 2017 werd het levenloze lichaam van Meinema gevonden in de kofferbak van zijn Mercedes SE300. De auto bungelde boven het Stieltjeskanaal tussen Zandpol en Coevorden. Meinema is herhaaldelijk met een hard voorwerp op zijn hoofd en gezicht geslagen, blijkt uit de dagvaarding. Het 31-jarige slachtoffer is zo gruwelijk toegetakeld dat identificatie moeilijk bleek.

Dinsdagmiddag werd ook bekend dat zich afgelopen zomer een getuige heeft gemeld bij de politie. De naam van de getuige blijft geheim, omdat hij bedreigd zou worden. Deze getuige heeft verklaard dat hij Hans O. hoorde zeggen dat 'hij Ralf Meinema heeft gedood'.

Hans O. ontkende in de rechtbank: ,,Ik heb mijnheer Meinema niet om het leven gebracht. En ik zou heel graag naar huis willen", zei hij tegen de drie rechters. O. zat de hele zitting er rustig bij en leek aandachtig te luisteren.

Dna op broekzak

Volgens het Openbaar Ministerie is er dna van Hans O. gevonden op de linker-broekzak van Meinema. Ook heeft O. Meinema meerdere malen gebeld met een prepaid-telefoontje. Juist om te voorkomen dat dit telefoontje te traceren zou zijn. Die prepaid-telefoon en een simkaart zou hij enkele dagen daarvoor hebben gekocht. ,,Op zijn eigen telefoon heeft O. het nummer van Ralf ook ingevoerd, maar niet gebeld", aldus de officier van justitie.

Volgens haar heeft O. het nummer later weer verwijderd. ,,Een nummer waar hij een paar dagen voor de dood van Ralf Meinema actief naar op zoek is gegaan."

Volgens O. zat zijn dna op de steekzakken van de spijkerbroek van Meinema omdat ze elkaar de hand hadden geschud bij een ontmoeting, enkele uren voor de dood van Meinema. De officier van justitie noemde dit 'erg lastig voor te stellen'. Zij vindt het aannemelijker dat het slachtoffer is versleept door O. aan zijn zakken.

Alibi

De advocaat van Hans O., Nico Meijering, vraagt juist om vrijlating van zijn cliënt. Volgens hem klopt het dat zijn cliënt en Meinema elkaar op 30 maart 2017 twee maal hebben getroffen: bij Noordersloot in Erica en bij de wijk De Rietlanden in Emmen waar O. woont.

Volgens advocaat Meijering zou het juist Meinema zijn die de 42-jarige verdachte zou hebben gevraagd of hij interesse had in een verboden handeltje. Wat voor handel bleef onduidelijk. Hans O. weigert dat ook te vertellen. Het OM vindt dat onvoorstelbaar. ,,Je bent verdachte van moord. Dan wil je toch open kaart spelen?", aldus de officier die ook aangaf dat O. niet wil vertellen wie de derde persoon is die van dit handeltje zou weten.

O. schaamde zich naar eigen zeggen wel voor het feit dat hij illegale dingen wilde gaan doen. Vooral in de richting van zijn familie, aldus Meijering die aangaf dat er maar weinig bewijs is. ,,Het dna van mijn cliënt dat is gevonden is een mengspoor." Volgens de advocaat hebben zijn cliënt en Meinema ook in de zwarte Mercedes van Meinema gezeten. ,,Mijn cliënt heeft zelfs nog even achter het stuur gezeten omdat hij interesse had in zo'n mooie auto."

Volgens de officier van justitie is Meinema juist naar een bepaalde plek gelokt door Hans O.. Meinema lag al op bed omdat hij vroeg op moest om aardappelen te leveren. Maar hij ging weer uit bed omdat O. hem belde voor de verboden handel. Daarop reisde hij af naar De Rietlanden in Emmen. Het adres in die wijk zocht hij op zijn telefoon op. ,,Maar waarom?", vroeg de officier van justitie zich af. ,,Als hij de verboden handel niet had, zoals O. zegt, had hij dat ook via de telefoon kunnen zeggen tegen O.."

Uiteindelijk zullen O. en Meinema elkaar treffen bij het winkelcentrum van De Rietlanden in Emmen. Die afspraak zou volgens O. slechts twee minuten hebben geduurd omdat Meinema het 'de illegale handel niet had'. Volgens strafrechtadvocaten Meijering en Bas van Faassen, die O. bijstaan, heeft hun cliënt een alibi. Zijn vrouw heeft namelijk verklaard dat hij thuis was in de uren dat Meinema om het leven zou zijn gebracht.

De avond voordat Meinema werd vermoord, haalde hij eten op bij zijn ouders in Erica. Even daarvoor was hij nog bij vrienden geweest. Een van hen heeft verklaard dat O. inderdaad met Meinema belde vanwege een afspraak om wiet.

Vermoord na kalm beraad

Volgens het Openbaar Ministerie Noord-Nederland was O. juist aanwezig toen Meinema om het leven werd gebracht. Voordat het 31-jarige slachtoffer bruut werd vermoord is er eerst rustig overleg geweest wat te doen met de boerenzoon, blijkt uit de dagvaarding. O. wordt dan ook verdacht van moord in vereniging.

Uren na de afspraak met O., het is rond 05.45 uur de volgende dag, wordt de politie gewaarschuwd dat er een zwarte Mercedes boven het Stieltjeskanaal bungelt. In de kofferbak van de auto vinden agenten het zwaar gehavende lichaam van het slachtoffer.

Kenny B. uit Klazienaveen

Volgens het OM zijn er dus meerdere mensen verantwoordelijk voor de dood op Meinema. De 28-jarige Kenny B. uit Klazienaveen, hij is inmiddels op vrije voeten, is de andere verdachte. Volgens Meijering is er dna-materiaal van B. gevonden op de kleding en het lichaam van Meinema.

De advocaat sprak zijn verbazing uit dat B. niet vastzit en zijn cliënt wel. Meijering vindt het ongelooflijk dat hij nog niet het volledige onderzoeksdossier in bezit heeft. Die wil hij voor woensdagmiddag vijf uur ontvangen. ,,Daar hebben wij welhaast om gesmeekt, het OM heeft dat tot op de dag van vandaag geweigerd. We komen in een soort geheim proces terecht. We worden achtergesteld", aldus de advocaat.

Het Openbaar Ministerie heeft in 2018 een beloning in het vooruitzicht gesteld van 15.000 euro voor de gouden tip. Het tipgeld is verhoogd door de familie Meinema naar 100.000 euro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Ralf Meinema
Kofferbakmoord
Emmen
Coevorden
menu