Koffiekiosk aan voet VAM-berg hele weekend gedwongen dicht vanwege NK Wielrennen: 'Ze zijn ons vergeten'

Eigenaar Manuela Bouwmeester van kiosk 't Blinkertje mag als tegemoetkoming taart leveren aan de organisatie van de NK Wielrennen. Foto: Gerrit Boer

Koffiekiosk ‘t Blinkerdje in Wijster moet het hele weekend noodgedwongen dicht vanwege het NK wielrennen. Volgens uitbaatster Manuela Bouwmeester is de organisatie haar vergeten mee te nemen in de plannen.

Al meer dan tien jaar runnen Manuela en haar man Dick koffiekiosk ‘t Blinkerdje, aan de voet van de VAM-berg in Wijster. Het NK wielrennen, dat dit weekend verreden wordt, had een hoogtepunt voor de twee ondernemers moeten zijn. Maar niets is minder waar: het hele weekend is hun zaak niet te bereiken en gaat de deur noodgedwongen op slot.

Helemaal ingesloten en onbereikbaar

De omgeving van de VAM-berg is sinds vrijdagmiddag hermetisch afgesloten. Alleen genodigden en mensen met een kaartje komen het terrein op. Met hekken en afsluitingen zijn gescheiden routes gemaakt voor publiek, genodigden, pers en teams. Allemaal om corona buiten de deur te houden, maar voor ‘t Blinkerdje heeft dat wel vervelende gevolgen.

„De bezoekers parkeren rondom onze zaak en lopen achter ons langs de berg op. Wij zijn door de hekken helemaal ingesloten en het hele weekend niet bereikbaar”, legt Manuela uit. „Wij hadden gewoon open gewild tijdens dit weekend, juist omdat wij ons heel goed aan de coronaregels houden. En dan is het helemaal vervelend dat wij over de maatregelen heel slecht op de hoogte zijn gehouden.”

Grote cateringbedrijven in tenten

Bovenop de VAM-berg staan nu twee grote cateringbedrijven met hun tenten. „Ik snap natuurlijk heel goed dat die zijn ingehuurd, maar het is wel zuur dat wij als kleiner bedrijf eigenlijk vergeten worden. Zelfs onze vaste gasten moeten we teleurstellen.”

Nadat Manuela hoort dat haar zaak door de hekken onbereikbaar zal zijn, zoekt ze contact met de provincie. „Daarna is afgesproken dat ik, als een soort tegemoetkoming, voor honderd genodigden open zou mogen om koffie en gebak te serveren. Ik had het gebak al besteld toen ik hoorde dat dit niet door kon gaan, omdat het toch niet past binnen alle coronamaatregelen.”

Als schrale troost mag ‘t Blinkerdje het al bestelde gebak wel leveren aan de organisatie. „Straks serveren ze mijn gebak in de tenten op de VAM-berg. Dat zorgt dan nog voor een kleine omzet dit weekend. Maar het is wel zuur dat het hier straks vol staat met mensen vanwege het NK, maar dat we er niet van meeprofiteren. Hopelijk gaat dat de volgende keer anders.”

‘Echt niet mogelijk kiosk open te houden’

Een woordvoerder van de provincie Drenthe zegt de teleurstelling te begrijpen. „In de voorbereiding is besloten om het gebied af te sluiten om de veiligheid te kunnen garanderen. De kiosk ligt niet in de looplijnen en uiteindelijk bleek het door alle te nemen maatregelen écht niet mogelijk om de kiosk open te houden. Na overleg tussen de organisatie en de kiosk is besloten dat zij gebak mogen leveren. We hadden het graag anders gezien maar volgens ons zijn er goede afspraken gemaakt.”

De woordvoerder laat weten dat voor de genodigden duidelijk zal worden dat ‘t Blinkerdje taart verzorgd heeft. „En hopelijk trekt dit NK veel bezoekers richting de VAM-berg, en profiteert de kiosk daar in de toekomst van.”

Nieuws

Meest gelezen

menu