Een dag nadat de gemeente het voetbalveld op slot gooit, hangen de shirts buiten. Pak de jeugd in Twaide Mond hun club niet af

Indy, Aaron, Romee en Lidian, jeugdleden van De Treffer '16. Foto: DVHN

Een dag na het besluit van de gemeente Borger-Odoorn om zowel TEVV als De Treffer ‘16 (met 260 leden) niet meer op het sportpark toe te laten, hangen shirts, vlaggen en tassen aan de gevels in 2e Exloërmond.

Het is een paar minuten over één op zaterdagmiddag als Aaron (14) op zijn dooie gemak over het Zuiderdiep in 2e Exloërmond sloft. Badslippers aan zijn voeten, doppen in de oren, telefoon in de hand. Dorpsjeugd op een zonnige dag in mei. Het weekend en een heel leven voor zich.

Ogenschijnlijk kalm, is-ie. Want: ‘hoe dan?’, zoals de jeugd dat zegt. Wat wordt dat voor leven hier in het dorp?

,,Ik vind het écht verschrikkelijk’’, zegt Aaron. ,,Ik voetbal al zolang als ik kan lopen. Echt, joh. Wat heeft de gemeente gedaan? Voetbal is zowat het enige dat we hier hebben in het dorp. En alleen omdat een stel volwassenen ruzie heeft over een naam...’’

De clubs konden het niet eens worden

Aaron schudt zijn hoofd. Hij had maar weinig aansporing nodig om te zeggen wat hij vindt van het besluit van wethouder Niek Wind en de gemeente Borger-Odoorn om zijn voetbalclub De Treffer ‘16 de toegang tot het sportpark te ontzeggen.

De club kon het niet eens worden met TEVV, de vier jaar geleden opgeheven club met historie, opnieuw in oprichting. Die ruzie moest opgelost, vond de gemeenteraad. Het drukmiddel was dat geen van beide clubs nog zou mogen voetballen. Een onoplosbare ruzie, zo bleek, met verstrekkende gevolgen.

Hoewel, ruzie?

Het complete sponsorpakket hangt in de voortuin

,,Ze voetballen niet bij TEVV, hè. Er ís geen voetbaloorlog in het dorp. Niemand slaat elkaar hier in de kantine op de bek. Er is één actieve en gezonde club in Twaide Mond met jeugdleden en er is een slapende club met oud-bestuursleden die de naam TEVV en de clubkleuren terug willen’’, zegt een man, met de armen over elkaar, leunend tegen de voorgevel van zijn boerderijwoning.

Hij heeft shirts, broeken, tassen - lees: het complete sponsorpakket van zijn voetballende gezin - in de voortuin in v-vorm uitgestald. Blauwzwart. De Treffer. Vlag in het midden.

Het klopt niet, wat door de gemeente is besloten. Dat zegt de man, dat zegt zijn vrouw, dat zeggen de twee mannen die aan komen waaien voor een praatje. Gedeelde smart is halve smart, immers.

‘De Treffer is meer dan een voetbalclub’

Volwassen kerels hebben vrijdag een potje zitten janken.

,,De Treffer is meer dan een voetbalclub, hè’’, zegt de vrouw. ,,Onze oudste voetbalt niet, maar als er op het sportpark geklust moet worden, is-ie erbij.’’ Haar man: ,,Dat snapt die wethouder niet.’’

Een man in zijn auto zwaait uit het raam. Vier handen in de voortuin gaan omhoog. Dorpsleven op zaterdag. ,,Heb je zijn huis al op de foto staan? Hangt ook helemaal vol.’’

Leden van De Treffer ‘16... herstel: zwaar teleurgestelde en boze leden van De Treffer ‘16 hebben hun clubkleuren vrijdagavond en zaterdagochtend aan de gevel, in de tuin, achter het raam en in de vlaggenmast gehangen. Langs de weg hangen spandoeken. Steunbetuigingen aan beide kanten van het dorp. Bij boeren en burgers gelijk.

‘Wat verwacht de wethouder nou nog van dit dorp?’

,,Bij De Treffer komt alles samen’’, zegt een buurvrouw in een achtertuin aan de Noordzijde. ,,Openbaar, christelijk. En wat dacht je van ons G-team? Voor maatschappelijk draagvlak moet je bij ons wezen.’’ En nu? Niemand in de achtertuin die al een oplossing weet. ,,De gemeente is er ook zó vaag over. Wat verwacht-ie nou nog van dit dorp? Iedereen die in 2e Exloërmond voetbalt, voetbalt bij De Treffer.’’

Aaron is verder gesloft en Romee (14), Indy (13) en Lidian (13) tegengekomen. ,,Ons meidenteam is echt heel goed. Zij zijn vorig jaar kampioen geworden’’, zegt hij trots.

De meiden, trainingsjack om hun middel geknoopt, zijn op de fiets. Flyers rondbrengen in het dorp. Voor de foto gaan de jasjes aan. Aaron rent gauw even naar binnen. Die clubkleuren moeten er goed op.

Maar er komt nog meer, voorspelt de jeugd. ,,We zoeken contact met bekende Youtubers, vloggers, influencers, RTV Noord, RTV Drenthe. We zijn nog niet klaar, hoor. Dit kunnen ze echt niet zomaar doen.’’

Kom de jeugd in Twaide Mond niet aan hun voetbalclub.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu