Komst tiny houses in Assen laat lang op zich wachten. D66 zwaar teleurgesteld: 'Diep treurig hoe het er na al die jaren voorstaat'

Een voorbeeld van een Tiny House. Foto: Huisman Media

In Assen zijn al jarenlang gesprekken gaande over de komst van tiny houses. Volgens D66 duurt het allemaal zo lang dat het project als mislukt kan worden beschouwd.

Na lang beraad wees Assen in 2020 twee locaties aan waar mogelijk tiny houses gebouwd kunnen worden: op een bedrijventerrein aan de Groene Dijk en langs de Witterhoofdweg, een meer natuurlijke locatie waar nog geen voorzieningen zijn en vrijer gebouwd kan worden. D66 wil van burgemeester en wethouders weten welke acties sindsdien zijn ondernomen, omdat het project helemaal stil lijkt te liggen.

Geen prioriteit?

„Ik heb veel contact met de wethouder gehad en die zegt steeds dat er een personeelstekort is op de betreffende afdeling”, zegt D66-raadslid Adinda Bornkamp. „In de begroting lazen we desondanks dat we begin 2022 een voorstel zouden ontvangen. Maar uit niets blijkt dat dit nog gaat lukken. De hele raadsperiode zijn we hier al mee bezig en als je dan bekijkt hoe Assen er nu voor staat, is dat diep treurig.”

D66 wil weten welke pogingen B en W gedaan hebben om het project vlot te trekken en of het voorstel voor de bouw van tiny houses alsnog op de agenda komt. Ondertussen hoopt Bornkamp dat buiten de twee eerder aangewezen plekken naar extra locaties wordt gekeken voor de bouw van tiny houses of andersoortige (tijdelijke) woonruimtes.

„Over de eerste twee locaties waren geïnteresseerden enigszins teleurgesteld”, weet Bornkamp nog. „Dat had ook te maken met de tijdelijkheid: in eerste instantie wilde Assen hier maar voor tien jaar tiny houses toestaan. Ik ben benieuwd hoe dat nu zit. In ieder geval zou een tijdelijke toestemming al heel mooi zijn. In de praktijk zie je dat als die huisjes er eenmaal staan, de animo flink op gang komt en het project uiteindelijk een langere duur krijgt.”

Woningcrisis

Ondanks dat de meeste woningzoekers niet op een tiny house zitten te wachten, denkt D66 dat het plaatsen van zulke kleinschalige woningen kan helpen bij het verlichten van de woningcrisis. „Het moet dan niet ten koste gaan van andere woningbouw”, zegt Bornkamp. „Het moet én én zijn. Als je naar de ambities uit het coalitieakkoord en de verkiezingsprogramma’s kijkt, had dit gewoon voor elkaar moeten komen. Maar er gebeurt gewoon niks.”

Bornkamp hoopt op een nieuwe impuls van een volgend college, na de gemeenteraadsverkiezingen van maart. „Voor die tijd hoeven we weinig te verwachten, ben ik bang. Voor dit college is het project tiny houses mislukt.”

Nieuws

menu