Komt er nou een fietstunnel bij Vriezerbrug? De gemeente Tynaarlo mag het zeggen

De tunnel bij industrieterrein Vriezerbrug in de doorgaande fietsroute tussen Assen en Groningen is weer een stap dichterbij. De gemeente Tynaarlo is aan zet.

Hier zou de doorgaande fietsroute de N386 gaan kruisen. Critici voorspellen dat dit een gevaarlijke oversteek wordt. Een fietstunnel zou uitkomst kunnen bieden.

Hier zou de doorgaande fietsroute de N386 gaan kruisen. Critici voorspellen dat dit een gevaarlijke oversteek wordt. Een fietstunnel zou uitkomst kunnen bieden. Foto DvhN

Het Rijk is al enthousiast, nu de gemeente en de provincie nog. Het fietstunnelproject heeft een niet-alledaagse voorbereiding. Nadat het Rijk een miljoenenbedrag beschikbaar stelde, moeten Tynaarlo en Drenthe het nog eens worden over hun eigen bijdrage. Ze hebben afgesproken dat ze verder gaan met de voorbereiding.

Tracé van fietsroute

„Eerst moet Tynaarlo een beslissing nemen over het tracé van de fietsroute”, zegt woordvoerder Eddy Beuker van de provincie. „Die moet een besluit nemen over het tracé van de fietsroute.”

Dit ligt in Tynaarlo gevoelig. De provincie, initiatiefnemer van de doorgaande fietsroute, wil het liefst dat het tracé zo strak mogelijk langs het Noord-Willemskanaal loopt. De route is bedoeld voor forensen die met de (elektrische) fiets zo snel mogelijk van Assen naar Groningen willen. Aanwonenden van die route voelen daar minder voor, bovendien is er een oversteek bij de N386 (van Vries naar Tynaarlo) die gevaarlijk zou zijn. De VVD diende daarom een alternatief voorstel in om het tracé langs de A28 te laten lopen, met een oversteek bij de rotonde.

Hoeveel moet Tynaarlo betalen?

Eind vorig jaar debatteerde de gemeenteraad van Tynaarlo intensief over het tracé, maar die stelde een besluit uit. Heet hangijzer is ook hoeveel geld Tynaarlo in de doorgaande fietsroute steekt. Oorspronkelijk is er 100.000 euro begroot, maar dat wordt door de tunnel dus meer.

Op die plek moet nu de fietstunnel komen en daarmee vervalt dus een bezwaar van de critici. Een fietstunnel is een veilige, maar ook een prijzige oplossing. Het Rijk wil er dus geld in steken, maar dat zal niet genoeg zijn, provincie en gemeenten moeten ook een flinke duit in het zakje doen.

Beuker: „Terwijl de gemeenteraad van Tynaarlo een besluit neemt over het tracé, bereiden we op het Provinciehuis een voorstel aan Provinciale Staten voor.” Daarin zal dan komen te staan hoe de fietstunnel gebouwd gaat worden en wat dit gaat kosten. Beuker wil zich nu nog niet uitspreken over een bedrag.

De gemeente Tynaarlo hoopt ook „binnen niet al te lange tijd” met een voorstel te komen voor hoe de fietsroute door de gemeente moet lopen. „Het is fijn dat de optie van een fietstunnel er nu is”, zegt woordvoerder Bibi de Lange. „Achter de schermen zetten we nu de mogelijkheden op een rijtje.” B en W van Tynaarlo geven de voorkeur aan de variant die strak langs het Noord-Willemskanaal loopt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu