Komt levenslang gestrafte ’monster van Assen’ vrij? 'Mijn dochter krijgt ook geen tweede kans'

Een klap in het gezicht noemen nabestaanden van geweldslachtoffers de opmerking van minister Franc Weerwind die vindt dat Nederland eraan zal ’moeten wennen’ dat levenslanggestraften toch kunnen worden vrijgelaten. Het steekt de nabestaanden met name dat de maximale straf van dertig jaar effectief 28 jaar is, maar dat levenslang al na 25 jaar kan worden opgeheven.

Yvonne Eleveld, moeder van Chanel-Naomi (7). Het meisje viel ten prooi aan Jan S., ’het monster van Assen’. Het idee dat hij binnenkort vrijkomt, is voor haar onverdraaglijk.

Yvonne Eleveld, moeder van Chanel-Naomi (7). Het meisje viel ten prooi aan Jan S., ’het monster van Assen’. Het idee dat hij binnenkort vrijkomt, is voor haar onverdraaglijk.

„Die ministers hebben zelf niets meegemaakt. Ze hebben geen idee wat het betekent om zo een kind te moeten verliezen. Maar ze mogen wel beslissen voor ieder ander”, briest Yvonne Eleveld.

Op 21 juli 1999 viel haar 7-jarige dochter Chanel-Naomi Eleveld ten prooi aan de inmiddels 68-jarige Jan S., ’het monster van Assen’. Het meisje werd meegelokt, verkracht en een dag later, op 22 juli, gewurgd. De man, die naast de moord ook zedendelicten op zijn kerfstok heeft, werd in 2000 tot levenslang veroordeeld en komt binnenkort in aanmerking voor een herbeoordeling omdat hij 25 jaar in de cel heeft gezeten.

Oordeel Europees Hof

In 2013 oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens dat het onmenselijk is om levenslang gestraften geen perspectief op vrijlating te bieden. Sinds 2017 komen levenslang gestraften daarom in aanmerking voor herbeoordeling van hun straf als ze 25 jaar gezeten hebben. De koning (in de praktijk de minister) kan op basis van allerlei adviezen besluiten om gratie te verlenen. Weerwind zegt in zijn interview met het AD dat hij vindt dat dat besluit niet bij hem moet liggen, maar bij een rechter.

 

’Heel hard’