Koninklijk predicaat voor 175-jarig Piet Koopmans & Zn: 'Echt een kroon op het werk'

De herenmodezaak van Piet Koopmans & Zn in Meppel. Foto: Google Streetview

Ze moesten er even op wachten bij herenmodezaak Piet Koopmans & Zn in Meppel, maar vrijdag kreeg het 175-jarige bedrijf dan toch echt het predicaat ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’.

„Het is natuurlijk fantastisch om dit predicaat in ontvangst te mogen nemen, het is echt een kroon op het werk”, zegt Sjouke Koopmans, sinds 2009 eigenaar van het bedrijf, op een koude en winderige middag.

Naast de zaak in Meppel staat een partytent en hangt een afzetkoord om de looproute aan te geven. In de tent staat een aantal tafels met wat witte stoelen eromheen, allemaal op anderhalve meter afstand, en overal hangen vlaggetjes. Het is feest, maar de coronamaatregelen drukken duidelijk een stempel op het festijn.

Een feestje

Eigenlijk had Koopmans - onder meer zijn vader en grootvader gingen hem voor als bedrijfshoofd - een paar maanden geleden al een feestje willen geven. ,,Wij wisten al eerder dat we hofleverancier zouden worden. We zouden het predicaat in mei al krijgen, maar in verband met het coronavirus hebben we samen besloten dat we het even uit zouden stellen.”

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma schreef in haar voorgelezen brief aan Koning Willem-Alexander dat Piet Koopmans een ‘vooraanstaande rol in de regio’ speelt, hetgeen een vereiste is voor een dergelijk predicaat dat niet zomaar wordt uitgegeven. Ook moet sprake zijn van onberispelijk gedrag van zowel de eigenaar als het bedrijf zelf, dat 100, 125, 150 of 175 jaar moet bestaan, zoals dit jaar bij Koopmans het geval is.

Speech

„Piet Koopmans en Zn is een bijzondere winkel met een lange geschiedenis en staat van dienst”, zegt Klijnsma in haar speech. „Het mooie nieuws vandaag is dat de koning heeft ingestemd met mijn advies en daardoor mag deze winkel nu het predicaat Hofleverancier dragen.”

Na de toespraken van Klijnsma, burgemeester Richard Korteland en Sjouke Koopmans zelf is het schild van Hofleverancier boven de deur van de winkel dan eindelijk onthuld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu