Koninklijk schrijden door centrum Westerbork

Natuurlijk trokken de oldtimers, de klassieke legervoertuigen en oude motoren veel bekijks in Westerbork. Maar ‘De vrouwen van Oranje’ stalen de show.

Westerbork doet deze zondag weer van zich spreken. Het actieve dorp houdt de Midsummer Parade, een initiatief van Stichting Zomeractiviteiten en Pro Bork. Een nieuw evenement, dat een blijvertje moet worden.

Verkleedpartij

Hoogtepunt is een heuse parade van alle deelnemers door het dorp. De bonte stoet oude voertuigen wordt voorafgegaan door een gezelschap van twintig koninklijke dames, uitgedost in prachtige jurken. Vrijwilligers van de stichting Oud-Oranje, die in het dagelijks leven gewoon Hilde of Annet heten, doen historische figuren als Charlotte de Bourbon Montpensier, Amalia van Solms en Margaretha van Mechelen herleven.

,,Ik vind verkleedpartijen gewoon erg leuk, als kind al’’

,,Ik vind verkleedpartijen gewoon erg leuk, als kind al’’, zegt Hilde. Ze ‘doet’ deze zondag Amalia van Solms en kijkt er voornaam bij. Lachend: ,,Ik moet me vorstelijk gedragen, maar zo ben ik in het dagelijks leven helemaal niet.’’ De vrijwilligsters hebben een Wikipedia-uitdraai van de persoon die ze uitbeelden. Daaruit blijkt dat Amalia van Solms negen kinderen kreeg. ,,Ja, ik zat niet stil’’, grapt Hilde.

Wandelende encyclopedie

Voor de verdere introductie van de twintig hoogheden, de weetjes en de vette roddels staat presentator Albert Kool garant. Hij is een wandelende encyclopedie als het gaat om koninklijke geschiedenis uit de voorbije duizend jaar in Europa. Noem een koning of koningin en het verhaal rolt uit zijn mond.

De gewaden worden met zorg en toewijding gemaakt. De materialen komen uit winkels, van markten, uit privécollecties. Kool: ,,Als ik op vakantie op een Italiaanse markt een bijzonder stukje kant zie, neem ik het mee. Beroepsdeformatie.’’

,,Een van de hoogheden grabbelt even onder haar gelaagde rok om een mobieltje tevoorschijn te toveren. Even Facebook checken"

De kunst is zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. De kostuums zijn vooral arbeidsintensief en mede daardoor soms erg duur. Zo schat Kool de waarde van sommige jurken op meer dan 20.000 euro. ,,Een gewaad van Elisabeth van Engeland hebben we afgezet met 13.000 nepparels. Een enorme klus.’’

De replica’s verschillen in lengte wel enorm met de oorspronkelijke kostuums. Kool: ,,Zo’n 500 jaar geleden was men ongeveer 30 centimeter korter.’’ Daarnaast zijn de kostuums in de loop der eeuwen telkens anders gevormd. Volgens Kool een bewijs dat er geen tijd is geweest dat de koninklijke hoogheden helemaal tevreden waren over hun kleding.

,,Het blijven vrouwen, hè’’, zegt een vrijwilligster. Wat ook blijft, zeker anno 2016, is het sociale contact. Een van de hoogheden grabbelt even onder haar gelaagde rok om een mobieltje tevoorschijn te toveren. Even Facebook checken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu