Koopmansplein omgetoverd van 'tochtig gat' tot 'huiskamer van de stad'. Dit vormt het begin van een reeks vernieuwingen in Assen. 'Moest echt iets gebeuren'

Assen moet bruisen als nooit tevoren en met een volledig vernieuwd Koopmansplein is het grootste ei al gelegd. Het plein is na maanden van werkzaamheden bijna klaar.

Het Koopmansplein in Assen tijdens de verbouwing.

Het Koopmansplein in Assen tijdens de verbouwing. Foto: Marcel Jurian de Jong

Toegegeven, het Koopmansplein was niet meer dan een tochtig gat. Een zee van klinkers, handig voor een mensenmassa tijdens het TT-festival, maar verder niet echt uitnodigend om te vertoeven. De gemeente gooide er 4,1 miljoen euro tegenaan om het stadsplein en omliggend gebied om te toveren tot ‘de huiskamer van de stad’.

Huiskamer van Assen

Maandenlang keken Assenaren tegen zandbulten en een opengebroken straat aan, maar de laatste tijd werden de contouren van het nieuwe Koopmansplein steeds duidelijker. Zitbankjes zijn geplaatst, bomen geplant en plantenbakken aangelegd. Verder is extra terrasruimte gecreëerd en ook is er een podiumpje voor optredens tijdens evenementen. Pronkstuk is de interactieve fontein, die over twee tot drie weken komt. Wat ook nog in het vat zit: het door de kinderraad bedachte speelhunebed.

En nu is het plein, ontworpen door architect Pierre-Alexandre Marchevet van OKRA Landschapsarchitecten uit Utrecht, echt bijna klaar. Sneller nog dan verwacht. Wethouder Mirjam Pauwels komt donderdagmiddag poolshoogte nemen en ziet dat het goed is. „We krijgen hier veel positieve reacties over. Er moest echt iets gebeuren”, zegt ze met gevoel voor understatement.

Klachten over de langdurige werkzaamheden kreeg Assen nauwelijks. „Dat geeft aan dat veel mensen hier blij mee zijn.”

Hoofdrol voor Koopmansplein

In het centrum van Assen wordt de komende jaren alles anders. In het masterplan van de gemeente, waarin 40.000 vierkante meter winkelruimte wordt opgeofferd voor groen en wonen, speelt het Koopmansplein een hoofdrol. Samen met het Drents Museum en De Nieuwe Kolk vormt het Koopmansplein een driehoek waarin al het moois van Assen samensmelt. Dit compacte winkelhart met groen, historie en een keur aan horeca moet afrekenen met leegstand en sleetse winkelstraten.

Nog geen beweging bij ‘t Forum Zuid

Om het plein heen staat ook het nodige te gebeuren. Zo staat de zuidkant van ’t Forum op de nominatie van een grootscheepse verbouwing. Winkels op de begane grond blijven, erboven komen 43 appartementen die voor een groot deel opgetrokken worden van glas. Bedoeling van vastgoedeigenaar Vastgoed Groningen BV was om meteen na de afronding van het Koopmansplein te starten met de sloopwerkzaamheden.

Maar voorlopig gebeurt er niets, hoewel de benodigde vergunningen al rond zijn. In een korte reactie laat het bedrijf, dat ook het leegstaande V&D-pand kocht, weten dat de appartementen nog in de verkoop moeten en dat er verder ‘geen nieuws’ is te melden.

De officiële opening van het Koopmansplein komt na de zomer, laat wethouder Pauwels weten. „Afhankelijk van hoe alles gaat met de coronaregels. We willen de opening niet zomaar voorbij laten gaan.” Ondertussen schakelt Assen door naar het volgende project. Zodra de laatste steen van het Koopmansplein is recht gelegd, worden de Oudestraat, Oude Molenstraat, Kruisstraat, Gedempte Singel en Weiersloop aangepakt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu