Koopzondag Hoogeveen blijft aan de ketting

Zondagopenstelling is een punt van discussie. FOTO ARCHIEF DVHN

Een ruime meerderheid van de Hoogeveense politiek houdt vast aan het huidige aantal koopzondagen, zo bleek donderdagavond. Er is alleen steun om de acht stuks per jaar vrijer in te delen.

Een ruime meerderheid van de Hoogeveense politiek houdt vast aan het huidige aantal koopzondagen, zo bleek donderdagavond. Er is alleen steun om de acht stuks per jaar vrijer in te delen.

Dat kan doordat een raadsmeerderheid akkoord ging met de meest minimale variant van het VVD-initiatiefvoorstel om de winkeltijden te verruimen. Daarbij worden de koopzondagen in het centrum en daarbuiten van elkaar losgekoppeld. Daardoor krijgen ondernemers in beide gebieden iets meer vrijheid om de koopzondag naar eigen inzicht te bepalen. Maar tot een verdere uitbreiding van het aantal komt het niet.

Voorstellen om de winkeltijden voor alle winkels vrij te geven of alleen voor branches als supermarkten, bouwmarkten en tuincentra haalden bij lange na geen meerderheid. CDA, ChristenUnie, Gemeentebelangen, SP en GroenLinks blokkeerden dat.

De VVD is teleurgesteld dat een raadsmeerderheid de huidige winkeltijdenverordening alleen minimaal wil aanpassen. ,,Hoogeveen mist op deze manier de boot'', reageerde raadslid Mark Strolenberg na afloop. Hij wees naar gemeenten elders in Drenthe waar ondernemers wel op zon- en feestdagen hun deuren mogen openen. ,,De uitkomst van de stemming in de raad is slechts een heel klein stapje vooruit.''

Ondernemers op de publieke tribune dropen eveneens teleurgesteld af. ,,Hier schieten we echt niets mee op'', treurde Roeland Hup van de Hema. ,,Het interesseert de politiek niet hoe wij ons brood moeten verdienen. We voelen ons niet gehoord.'' Ondernemers Arie Veldman en Ewout Klok noemden de uitkomst ‘slecht voor Hoogeveen'. ,,Waarom geef je het niet vrij'', vroegen ze zich af. ,,Ondernemers kunnen zelf wel bepalen welke zondagen ze open willen.''

De politieke stemming over het VVD-initiatiefvoorstel was grotendeels in lijn met het debat dat twee weken geleden gevoerd werd. Alleen viel bij de hoofdelijke stemming op dat binnen het CDA verschillend gedacht wordt over de loskoppeling van de koopzondag in beide winkelgebieden. Een aantal CDA'ers stemde voor, een aantal tegen. De ChristenUnie was de enige partij die mordicus tegen elke aanpassing van de koopzondag stemde.

Met 24 stemmen voor en 7 tegen wordt het college toch aan het werk gezet om de huidige winkeltijdenverordening enigszins aan te passen. Burgemeester Karel Loohuis gaf aan dat de uitslag ‘een richting geeft' aan het college. Binnenkort krijgt de raad een voorstel onder ogen waarin de stemming van donderdagavond vertaald moet zijn.

Raadslid Hennie Jager van de VVD, architect van het initiatiefvoorstel, kondigde aan de haar partij door gaat met de strijd om ondernemers meer ruimte te geven om op zondag open te gaan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu