Koperen dak en onderhoudsbeurt voor 90-jarige watertoren in Hoogeveen

De watertoren in Hoogeveen staat in de steigers Foto: WMD

De ruim 90 jaar oude watertoren in Hoogeveen krijgt een grote onderhoudsbeurt. De toren, ruim 38 meter hoog, staat inmiddels in de steigers.

Na de bouwvak start de reparatie van het voeg- en schilderwerk. Ook komt er een koperen dak op de toren. Voor het einde van het jaar is het bouwwerk weer in volle glorie te bewonderen.

De watertoren in Hoogeveen is de laatste in Drenthe die nog in gebruik is. De ‘reus’ stamt uit 1928. In Nederland zijn vanaf 1856 zo’n 260 watertorens gebouwd. Daarvan zijn er 175 bewaard gebleven. Minder dan een kwart is nog in gebruik.

Drukschommelingen

Tegenwoordig zorgen pompen voor voldoende druk. De toren heeft als voordeel dat er een watervoorraad kan worden aangelegd, zodat er bij storingen minder drukschommelingen ontstaan in het leidingnet.

Tot eind jaren 20 dronken Hoogeveners water uit de wijken en kanalen. In 1926 besloot de gemeente om een waterleiding aan te leggen. De watertoren werd een uitdaging voor diverse betonfirma’s.

Kap

Eind oktober 1927 was de kap op de toren. De vlag ging in top. In februari 1928 kregen de eerste gezinnen in Hoogeveen toegang tot het leidingwater.

Nieuws

Meest gelezen

menu