Kort geding tussen FNV en Fresenius uit Emmer-Compascuum: 'Medewerkers worden met een fooitje afgescheept'

De locatie van Fresenius Kabi in Emmer-Compascuum. Foto: Fresenius Kabi Emmen

Bloedzakkenproducent Fresenius HemoCare uit Emmer-Compascuum en vakbond FNV staan dinsdag tegenover elkaar in de rechtbank in Assen.

Het bedrijf gaat reorganiseren en heeft vijftig medewerkers boventallig verklaard, maar weigert volgens de vakbond het lopende sociaal plan uit te voeren. De FNV heeft een kort geding aangespannen tegen het bedrijf.

Bestuurder Janwillem Compaijen van FNV Procesindustrie: ,,Het bedrijf geeft 100 miljoen euro uit aan die reorganisatie, maar de medewerkers die weg moeten, worden afgescheept met een fooitje.”

‘Fresenius moet zich aan de afspraken houden’

Medewerkers van de bloedzakkenproducent gingen vijf jaar geleden twee weken lang in staking, waarna FNV met Fresenius een akkoord bereikte over een werkgelegenheidsgarantie en een sociaal plan voor vijf jaar. Daarmee werd volgens FNV een goed van-werk-naar-werk-traject en een nette ontslagvergoeding afgesproken.

In 2018 werd het sociaal plan op initiatief van Fresenius met een jaar verlengd. ,,Mooi dat er na de reorganisatie een nieuwe fabriek staat, maar we hebben toen niet voor niks het sociaal plan afgesproken. Het is van de gekke dat Fresenius niet thuis geeft en we hiervoor naar de rechter moeten”, aldus Compaijen.

Productie verplaatst naar de Dominicaanse Republiek

Het Duitse moederbedrijf van Fresenius verplaatst de bloedzakkenlijnen naar de Dominicaanse Republiek. De productie van sondevoeding wordt vanuit Duitsland naar Nederland verplaatst. De overplaatsing van werknemers naar de nieuwe afdeling vindt plaats van 2019 tot 2025.

,,De boventallig verklaarde medewerkers willen hun baan natuurlijk het liefste behouden. Als dat niet lukt, vragen zij het bedrijf zich wel aan de gemaakte afspraken te houden”, aldus Compaijen.

Bij Fresenius in Emmer-Compascuum werken 200 mensen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu